VIDEO: Vznikol študentský dokumentárny seriál o bývalých premiéroch - účinkujú v ňom Mečiar aj Fico!

17.10.2018

Zdroj: YouTube

Páčil sa vám článok?

Študenti bratislavskej VŠMU nakrútili dokumentárny seriál o bývalých predsedoch vlád SR. Pred kamery sa im podarilo dostať dokonca aj kontroverzného expremiéra Vladimíra Mečiara či súčasného lídra SMER-u SD Roberta Fica, ktorý podal demisiu tento rok po občianskych protestoch vyvolaných vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Dokumentárny seriál vznikol v spolupráci s produkčnou spoločnosťou MP Films a tvorí ho cyklus portrétov siedmich bývalých slovenských premiérov. Nakrútili ich študenti Vysokej školy múzických umení, ktorí sa zároveň stali aj režisérmi jednotlivých profilov. Každý z dielov bude mať 26 minút a postupne ich všetky uvidia diváci verejnoprávnej RTVS, ktorá ich začne vysielať 29. októbra 2018 na Dvojke. 

Pozrite si oficiálny trailer k novému projektu: 

Hneď úvodný diel bude venovaný dnes už nebohému Milanovi Čičovi, ktorý bol prvým slovenským premiérom po zmene režimu v roku 1989. Režijne ho zastrešila Mária Brnušáková. Bratislavské noviny sa skontaktovali s mladým tvorcom Dominikom Jursom, ktorý mal za úlohu nakrútiť dokument o Vladimírovi Mečiarovi a potvrdil nám, že to vôbec nebolo jednoduché. Ako vidno aj z oficiálneho traileru, tak mu pomáhala pri komunikácii s bývalým lídrom HZDS aj niekdajšia moderátorka Smotánky - novinárka Erika Vincoureková.  

Postupne by sa na televízne obrazovky mali vrátiť aj Ján Čarnogurský (réžia Kristína Leidenfrostová), Jozef Moravčík (Jana Durajová), Mikuláš Dzurinda (Lena Kušnieriková), Iveta Radičová (Edo Cicha) a Robert Fico (Lucia Kašová). Dramaturgom celého projektu bol Peter Kerekes a producentsky ho zastrešili Zora Jaurová a Mátyás Prikler.

Zdroj: YouTube

V rámci nakrúcania sa vo vládnom hoteli Bôrik stretli aj bývalí členovia vlády Jozefa Moravčíka z roku 1994.    

(ars, foto a video: YouTube)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie