Výročie vzniku ČSR pripomenie aj filatelistická výstava na hrade

17.10.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Stému výročiu vzniku Československa, vydaniu prvej československej poštovej známky a 25. výročiu novodobej slovenskej známkovej tvorby bude venovaná Jubilejná filatelistická výstava C-S SALON 2018, ktorú slávnostne otvoria 26. októbra na Bratislavskom hrade.

Zväz slovenských filatelistov v spolupráci so Slovenskou poštou ju organizuje ako jedno z podujatí v rámci roka česko-slovenskej a slovensko-českej vzájomnosti.  

"Na výstave sme sústredili takmer 60 filatelistických exponátov českých a slovenských vystavovateľov a troch múzejných inštitúcií prezentovaných v chronologicky usporiadaných blokoch od Rakúsko-Uhorska až po súčasnosť," priblížil predseda organizačného výboru Miroslav Bachratý.

Jadrom expozície budú ukážky zo súkromných zbierok filatelistov s témami ideového zamerania výstavy, ako sú československý zahraničný odboj počas prvej svetovej vojny, vznik ČSR, začleňovanie Slovenska do novovznikajúceho štátu a ďalšie. "Návštevníci budú môcť vidieť aj viaceré exponáty venované prvým československým známkam vydania 'Hradčany' z 18.12.1918 a oboznámiť sa s možnosťami zbierania a štúdia tejto emisie. Ich autora Alfonsa Muchu predstaví exponát zostavený v spolupráci s pražským Poštovým múzeom," uviedol Bachratý.

"Klenotnica slovenskej filatelie" predstaví 17 významných filatelistických artefaktov so vzťahom k územiu Slovenska alebo zo zbierok slovenských zberateľov, ktoré dosiaľ neboli v takejto zostave prezentované.

"Slovenská pošta vydáva k výstave tri príležitostné poštové lístky pripomínajúce Československú Národnú radu, Dočasnú československú vládu na Slovensku a výstavu samotnú. Príležitostné poštové pečiatky k výstave a k 100. výročiu vzniku ČSR sa budú vo výstavných priestoroch používať 27. októbra," informoval Bachratý s tým, že ďalšie pečiatky k 100. výročiu ČSR budú v čase konania výstavy na poštách v Holíči (2.11.) a v Malackách (3.11.). K 100. výročiu pôsobenia Dočasnej československej vlády na Slovensku sa pripravuje pečiatka, ktorá sa bude používať na pošte v Skalici 25. októbra.

Záštitu nad výstavou prevzal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Pre verejnosť bude otvorená od 27. októbra do 4. novembra v galérii na Západnej terase Bratislavského hradu.

(TASR, foto je ilustračné ) 

Páčil sa vám článok?