Akí sú bratislavskí seniori? Prečo sa chcú hýbať najmä ženy a čo ich odrádza od bikesharingu?

14.10.2018
Seniori v pohybe

Zdroj: Facebook/Seniori v pohybe

Páčil sa vám článok?

Od septembra funguje v Bratislave nové občianske združenie, ktoré oceňujú najmä aktívni seniori. Akí sú tí bratislavskí? Prečo sa chcú hýbať najmä ženy? A čo ich odrádza od mestského bikesharingu? Zisťovali sme v mesiaci úcty k starším.

Od septembra funguje v Bratislave nové občianske združenie, ktoré oceňujú najmä aktívni seniori. Akí sú tí bratislavskí? Prečo sa chcú hýbať najmä ženy? A čo ich odrádza od mestského bikesharingu? Zisťovali sme v mesiaci úcty k starším.

So zakladateľkami OZ Seniori v pohybe sa stretávame v príjemnom prostredí Komunitného centra Ovručská, ktoré prevádzkuje mestská časť Nové Mesto. Eva Soldánová v ňom pracuje ako asistentka centra, externej lektorke Silvii Valovičovej tu práve skončila lekcia tréningu pamäte. „Nestačí len lúštiť doma sudoku?“ pýtam sa jej a ona reaguje, že táto aktivita trénuje len pravú hemisféru. Na tú ľavú odporúča pridať skladanie puzzle. Napriek tomu si seniori obľúbili aj jej lekcie pamäte. Nepredstavujte si ich totiž ako vyučovaciu hodinu v škole. Toto je zábavné a hravé stretnutie, počas ktorého sa snažíte dostať mozog zo streteotypu napríklad tým, že na zaužívané skratky vymýšľate nové názvy. Čo by ste vymysleli na MHD? Vtipné situácie môžu nastať aj pri tréningu ľavej a pravej hemisféry. Veď skúste jednou rukou ukazovať palec, druhou figu borovú a striedať to. A potom odchádzate vysmiati s dobrým pocitom, že si pamätáte viac, ako si myslíte. Kiežby takéto pekné a funkčné centrá pre­vádzkovali aj v iných mestských častiach, napadne mi a pýtam sa Evy a Silvie, či ich práve stretnutia so seniormi v centre motivovali k založeniu OZ Seniori v pohybe.

Zdroj: Facebook/ Seniori v pohybe

​„Obe sa už dlhšie venujeme seniorom, takže vieme, že združení, čo ponúkajú, najmä vzdelávanie a kurzy, je dosť. My sa však chceme orientovať na pohyb,“ vysvetľujú. A čo ponúkajú na začiatok? Informácie o zaujímavých cvičeniach pre seniorov v hlavnom meste, keďže akcií je veľa, ale informovanosť slabšia. Silvia má navyše popri tréningoch pamäte aj hodiny žongľovania so šatkami, ktoré taktiež pomáhajú mozgu. A Eva vždy v pondelok ráno nordic walking pri Štrkoveckom jazere. Časom plánujú organizovať aj výlety do okolia Bratislavy a keď sa k združeniu pridajú dobrovoľníci aj aktivity, ktoré navrhnú samotní členovia.

„Aktuálne napríklad pomáhame seniorom aj so zapojením sa do bikesharingu,“ hovorí Eva Soldánová. Zaujímavé je, že ich najväčším problémom nie je systém, ale veľká averzia platiť kartou cez internet, teda zadávať údaje z platobnej karty na web, pretože tomu nedôverujú. Odrádzajú ich však aj neexistujúce cyklotrasy a mnohí čakajú aj na mestské e-bicykle.

Keď mi Eva a Silvia povedia, že seniori získavajú informácie o ich aktivitách cez Facebook, priznávam, že ma to prekvapí. „Čudovali by ste sa, koľkí sú na Facebooku. Hoci neprispievajú, akcie sledujú,“ vysvetľuje mi Silvia a Eva dodáva, že si informácie posúvajú aj spôsobom ´kamarátka odporučí kamarátke´. Nie náhodou použije ženský rod. Až 95 percent záujemcov o pohyb spomedzi seniorov tvoria ženy. „A muži sú na 95 percent manželia tých žien,“ smeje sa Silvia a dodáva, že je skutočne veľmi zriedkavé, že medzi nich zavíta muž, ktorý neprišiel na popud svojej ženy.

„Mužov vídam v denných centrách hrávať šach, venujú sa záhradke a nanajvýš prídu na kurzy jazykov,“ pokračuje Eva.

Silviin osobný názor je, že generácia žien, ktoré sú dnes na dôchodku, nemala toľko času venovať sa tomu, čo ich zaujímalo, a teraz to dobiehajú. Navyše, celý život používali MHD, sú zvyknuté sa prepravovať autobusmi a aj chodiť pešo. A tak sa dnes viac starajú o seba, vzdelávajú a cvičia.

Majú bratislavskí seniori nejaké špecifikum? „Majú výhodu, že majú veľa možností. Ponúk je v Bratislave pre nich dosť, môžu si vybrať. Nevýhodou je to, že za aktivitami neraz treba prekonať väčšiu vzdialenosť a nie o každej, čo ich zaujíma, sa dozvedia,“ hovorí Silvia Valovičová, ktorá chodieva za klientmi aj do ich mestskej časti. S Evou Soldánovou nie sú zďaleka jediné, ktoré majú zá­ujem sa venovať o generáciu starším ľuďom. „Prihlásilo sa nám niekoľko dobrovoľníkov, ktorí inklinujú k seniorom, vysokoškolákov, aj tých v produktívnom veku,“ hovorí Eva. A aké sú ich motivácie? Niekto má ďaleko milovanú babičku a pre iného sú seniori podnetní svojou múdrosťou a životnou skúsenosťou. A na rozdiel od mladých sú veľmi vďační a vedia oceniť, keď sa im niekto venuje. A vraj si nemám predstavovať, že na spoločných stretnutiach sa preberajú len zdravotné diagnózy. „Viete, koľko sa nasmejeme? Je to úplne iný druh humoru ako s rovesníkmi, ale o nič horší,“ pridá sa Silvia a vysvetlí, že keď človeku prinesiete nové témy, nemyslí na tie negatívne.

Keď Evu a Silviu sledujem, s akým nadšením hovoria o tom, čo sa dá na stretnutiach so seniormi zažiť, je mi jasné, prečo sa k nim ľudia budú vracať. Ony nie sú len ´organizáciou´, čo urobí kurz. Tešia sa so seniormi, z ich aktivity, chcú s nimi spoluvytvárať program, chcú, aby sa hýbali a boli šťastní. Myslím, že preto sa im bude dariť.

(in)

Páčil sa vám článok?