Mladí Bratislavčania získali prestížne ceny: Blahoželal im aj šéf Sygicu

10.10.2018
Odovzdávanie Medzinárodných cien vojvodu z Edinburghu

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

V Starej tržnici si v utorok prebralo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu vyše tristo študentov. Najviac ich bolo práve z hlavného mesta, kde sa do programu zapojilo 20 škôl.

Napríklad Matej Baláž z Gymnázia Jána Papánka v Bratislave prešiel na bicykli napriek silnému lejaku vyše 110 kilometrov za jeden deň, začal aktívne hrať na klavíri a pomáhal deťom so zrakovým postihnutím. A je jedným z vyše 320 mladých ľudí zo západného Slovenska, ktorý v utorok 9.októbra získali za svoju vytrvalosť a chuť pracovať na sebe Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) na najväčšej ceremónii DofE na Slovensku. Najviac absolventov, skoro 200, mala práve Bratislava až z 19-tich škôl. DofE založil pred vyše šesťdesiatimi rokmi princ Philip, manžel britskej kráľovnej a dodnes je jeho patrónom, funguje vo viac ako 140 krajinách.

Zdroj: TS

​Matej mal k bicyklovaniu vždy blízko. Rýchlo však zistil, že jeho cieľ bude náročnejší, ako si myslel. “Trénoval som vždy v nedeľu a niekedy bolo veľmi ťažké sa k tomu “dokopať”. V nedeľu večer si človek rád pozrie film a oddychuje, ale ja som musel sadnúť na bicykel a dať aspoň 20 kilometrov,” spomína na náročnú prípravu.

“Veľkú časť trasy bicyklovali v silnom lejaku. Bol to môj cieľ, ja som si ho vymyslel a venoval som mu nespočetne veľa času a námahy. Neviem si predstaviť, čo by sa muselo stať, aby som to vzdal,” dodáva. Matej sa v rámci programu DofE tiež dobrovoľne venoval deťom so zrakovým postihnutím. Bola o jeho prvá dobrovoľnícka skúsenosť a sám si ju nevie vynachváliť. “Zmenilo ma to. Pôvodne som si myslel, že som to ja, kto ide pomáhať deťom, ktoré to majú v živote ťažké. Nakoniec som však zistil, že viac, ako som pomohol ja im, pomohli oni mne. Ich pokora, zmysel pre humor a to, že sa nikdy nesťažujú - to všetko ma prinútilo zamyslieť sa nad tým, ako dobre sa vlastne mám,” hovorí mladý muž.

Mladý človek, ktorý chce získať bronzovú cenu v programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, musí na sebe vytrvalo pracovať a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, zlepšovať okolie cez dobrovoľníctvo, a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. A vďaka systematickej práci na svojich cieľoch sa študenti zlepšujú v time manažmente, pestujú si sebavedomie, vytrvalosť, cieľavedomosť, pomáhajú druhým, zbierajú zážitky, či učia sa práci v tíme na dobrodružných expedíciách.

Okrem učiteľov sa do podporovania študentov na ich ceste za splnenými cieľmi a snami zapájajú už aj vyškolení ľudia z biznisu, ktorým záleží na mladých. “Od septembra 2018 je študentom k dispozícii až 60 lídrov zo 14 firiem, ktorí tak dostávajú príležitosť zlepšovať si svoje líderské zručnosti a spoznajú nastupujúcu generáciu kolegov,” vysvetľuje riaditeľ Národnej kancelárie DofE Marián Zachar.

Národná kancelária DofE bola dokonca za štart a úspešný rast vybraná medzi top 3 najrýchlejšie rastúce kancelárie DofE na svete. Za tri roky sa zapojilo už vyše 3000 mladých, viac ako 600 učiteľov a pracovníkov s mládežou a program sa rozšíril do 162 škôl a centier po celom Slovensku.

“Je to výborná príležitosť, ako si zlepšiť manažérske schopnosti a spoznať mladých ľudí, ktorí sa môžu teoreticky stať našimi kolegami ,” hovorí Réka Šramek, manažérka zo spoločnosti Shell, líderka dvoch úspešných bronzových absolventov DofE. 

Ocenenie si študenti prevzali z rúk Andrewa Gartha, veľvyslanca Spojeného Kráľovstva na Slovensku, Petra Irikovského z Exponea, Branislava Kleskeňa, riaditeľa LEAFu, Anny Symington-Maar, spoluzakladateľky Teach For Slovakia, Kamila Mikulčíka, známeho herca a speváka, Michala Štencla, spoluzakladateľa Sygic, Pavla Trenku z HB Reavis, Ivana Peschla, CEO Towercom, Lucie Šickovej a Šimona Šicko z Pixel Federation a Andreja Jurisa zo ZSE Distribučná.

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?