FOTO a VIDEO: Poznáte a prípadne občas aj využívate známe pasáže v centre mesta?

8.10.2018

Zdroj: FB Andrej Ďuríček

Páčil sa vám článok?

Pasáže sa nachádzajú vo viacerých domových blokoch najmä v centre mesta a pôvodne mali slúžiť najmä na jednoduchý prechod z jednej ulice na druhú. V nepriaznivom počasí poskytovali pre okoloidúcich úkryt, ale postupne v nich pribúdali aj rôzne obchodné priestory.

Zdroj: Google Maps

​Central pasáž – je jedna z najstarších v Starom Meste. Postavili ju v 19. storočí a viedla na chlebový trh, kde sa dnes nachádza Stará tržnica. Skupina Lojzo o nej nahrala aj pesničku a neskôr k nej nakrútila dnes už doslova dobový klip, pretože jej priestory prešli v roku 2006 kompletnou rekonštrukciou. V starých časoch tu bolo kníhkupectvo, čistiareň, fotoateliér, predajňa tabaku, svadobný salón či kancelária na príjem riadkovej občianskej inzercie.

Vchod do tejto pasáže stále nájdete na Laurinskej ulici priamo oproti Mestskému divadlu Pavla Országha Hviezdoslava. Na druhej strane ústila priamo do budovy Starej tržnice, ktorú stavali v rokoch 1900 až 1912. V súčasnosti pasáž pripomína skôr vestibul luxusného hotela a nie je veľmi využívanou na prechod ľudí.

Pasáž na Gorkého:

Zdroj: FB Andrej Ďuríček

​City Gate pasáž - priamo popri budove mestského divadla vedie aj pasáž, ktorá spája Laurinskú a Gorkého ulicu. Ako už aj z názvu vyplýva, tak sa nachádza pod budovou City Gate, v ktorej sídli niekoľko obchodov so značkovými odevmi alebo aj fitnescentrum.

Zdroj: Google Maps

​Pasáž Luxor – do nej sa dostanete vchodmi až z troch ulíc – z Dunajskej, Grösslingovej a Štúrovej. Budova Luxorky bola dokončená v roku 1939 a najmä jej kaviareň sa stala doslova kultovým miestom, kde sa až do konca minulého storočia stretávali spisovatelia, básnici, skrátka bratislavskí bohémovia. Dodnes v podzemných priestoroch verejnosti slúži na kultúrne a spoločenské akcie aspoň klub Nu spirit, kde býva najmä vo večerných a nočných hodinách poriadne rušno. V okolí pasáže je niekoľko kaviarní, predajňa kancelárskych potrieb, stánky s občerstvením, ale pasáž dosť často využívali aj tí, ktorí si nechceli vyberať hotovosť z bankomatov priamo na ulici.   

Zdroj: Google Maps

​Vchod zo Štúrovej ulice...

Zdroj: Google Maps

A takisto sa do pasáže Luxor dá vôjsť z Grösslingovej ulice a prejsť až na Dunajskú. Kedysi boli takto priechodné aj neďaleké potraviny TETA...

Liga pasáž – tiež spája Dunajskú a Grösslingovu ulicu, ale nachádza sa od Luxorky približne o 200 metrov ďalej smerom na Mlynské Nivy. Budova, podľa ktorej je pasáž pomenovaná, patrila na začiatku 20. storočia Slovenskej lige a zároveň bola aj jej sídlom. Stredná generácia si asi spomenie aj na kino Mier, ktoré sa v jej priestoroch takisto nachádzalo a pravidelne ho navštevovali aj deti z okolitých škôl. Dnes v ňom je pobočka Matice slovenskej. Priamo v pasáži je niekoľko prevádzok s občerstvením, malé kníhkupectvo, ale dajú sa tu kúpiť aj čerstvé kvety. Prechod cez Liga pasáž však nie je príliš estetickým zážitkom. Vstup do nej je na strane pred budovou pokreslený nevkusnými grafitmi a niektoré bývalé obchodné priestory sú dlhodobo nevyužívané a ich výklady poškodené.  

Zdroj: FB Andrej Ďuríček

​Royko pasáž - spája Obchodnú ulicu s Námestím SNP alebo Kolárskou ulicou či neďalekým trhoviskom na Jedlíkovej ulici a všetky potrebné informácie o nej nájdete v nasledujúcom videu:

(ars, video: YouTube, foto: FB Andrej Ďuríček, Google Maps)

Páčil sa vám článok?