FOTO: Takto vyzeral bláznivý Laci, ktorý riadil bratislavskú dopravu a tĺkol miestnu mládež

2.10.2018

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Páčil sa vám článok?

Bratislava mala v každej dekáde svojej novodobej existencie postavičky, ktoré poznal v meste prakticky každý. Azda najslávnejším bol Ignác Lamár alias Schöne Náci, ktorý svoje najlepšie časy prežil v pešej zóne pred druhou svetovou vojnou, ale v 60-tych rokoch verejnosť začala registrovať ešte aj bláznivého Laciho...

Vyskytoval sa najmä na Námestí SNP, kde sa pokúšal riadiť električkovú dopravu a občas i premávku na bratislavských cestných komunikáciách, ktoré v tom období ani zďaleka neboli také predimenzované ako sú dnes. Laciho poznal v meste azda každý. Ľudia ho považovali za duševne chorého, ale v zásade celkom neškodného blázna, ktorého najväčšou záľubou bolo riadenie dopravy na križovatkách. Benevolentnejší policajti, teda vtedy ešte vlastne príslušníci Zboru národnej bezpečnosti mu to občas aj dovolili. Skoro vždy nosil pri sebe dáždnik, ktorí starí Prešporáci nazývali parazólom a občas ním hrozil deckám, ktoré ho neposlúchali alebo sa mu z diaľky posmievali. „Laci mal rád pivo a bol veľkým futbalovým fanúšikom. Pri každom stretnutí sa s ním dalo o futbale pokecať. Spomínam si na to veľmi dobre, lebo často chodieval práve okolo nášho domu,“ tvrdí Bratislavčan Peter. „My sme ho síce registrovali, ale nevenovali sme mu mimoriadnu pozornosť. Pamätám si, že mal aj píšťalku, ktorou pískal na autá, keď sa snažil riadiť dopravu. Esenbáci ho nemali príliš v láske, lebo sa im neustále motal pod nohami a snažil sa suplovať ich prácu,“ vraví Slavomír.  „Pre mňa to bol jeden zlatý a slušný človek - maskot mesta. Ako dieťa som od neho dostala bozk na rúčku. Na druhej strane občas nás tým parazólom pretiahol po riti, keď sme niekde viseli na schodoch, ale bol náš. Chodil oblečený v čiernom gumáku alebo hnedom koženom kabáte,“ spomína si pani Janka.

Spisovateľovi Václavovi Šuplatovi sa však uchoval v pamäti aj ako zlostný blb a neurotický hlupák: „Keď si niekto z neho robil žarty, tak ho bez váhania pretiahol tým svojím dáždnikom alebo palicou, ktorú tiež občas nosil. Mňa raz, ako malého chalana, nečakane udrel svojou špacírkou, hoci som mu nič nerobil, len som si ho nevšimol, a prešiel som okolo neho cez cestu, keď ešte nedal povolenie chodcom prejsť cez cestu. A myslím, že nielen ja som s ním mal niekoľko nepríjemných skúseností.“  S takýmto záverom však nesúhlasí dnes 61-ročný Maťo Medveď: „Podľa mňa nebol blb, len chorý. Napríklad mne nikdy neublížil,“ skonštatoval v diskusii, ktorá sa pod fotografiou bláznivého Laciho rozvinula na sociálnej sieti.

(ars, foto: FB Prešpurčina ešče nezgegla)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie