Festival jazykov sa koná ešte dnes: Môžete sa naučiť napríklad klingonštinu

29.9.2018
Lingva fest EUBA

Zdroj: Facebook/ Slovensko Development Migration

Páčil sa vám článok?

Absolvovať rýchlokurz 24 jazykov, vyskúšať si simultánne tlmočenie, či stretnúť sa so známymi polyglotmi a získať od nich tipy môžu návštevníci medzinárodného jazykového festivalu LingvaFest 2018. Koná sa ešte dnes od 9. do 18. h na Ekonomickej univerzite.

"LingvaFest 2018 je prvým medzinárodným jazykovým festivalom na Slovensku. Vyplní ho 107 rôznych programov," priblížil organizátor festivalu Peter Baláž, koordinátor združenia Edukácia@Internet, ktoré festival iniciovalo.

Okrem svetových jazykov sa na ňom záujemcovia môžu stretnúť s thajštinou, perzštinou, ale aj s klingonštinou zo seriálu Star Trek a jazykom na’vi z filmu Avatar.

S prednáškami vystúpia jazykovedci, učitelia a polygloti, medzi nimi aj Bella Devyatkina so svojou mamou. "Ide o dievča, ktoré vie hovoriť viacerými jazykmi, ako má rokov. Už v piatich rokoch vedela rozprávať ôsmimi jazykmi," opísal Baláž. K dispozícii je aj TED-kino, v ktorom premietajú prednášky odborníkov zo sveta.

V piatok mohli návštevníci vidieť prelomenie svetového rekordu - počas koncertu francúzskeho speváka jOmO zaznelo 23 pesničiek v 23 jazykoch. Pôvodný jeho rekord zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov je 22 jazykov. Na festivale vystúpi aj raper Suvereno, kapela KaFe Band a Zdeněk Hladík s etno-hudbou.

Baláž podľa svojich slov nevie odhadnúť, koľko ľudí sa na festivale zúčastní. Len v piatok dopoludnia prišlo 600 detí z vopred nahlásených škôl. Organizátori dúfajú, že sa LingvaFest stane každoročnými podujatím, pretože znalosť jazykov je v súčasnosti veľmi cenená.


(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie