V Bratislave sa dnes konal Deň župných škôl

28.9.2018
Deň župných škôl

Zdroj: Monika Kováčová

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) už po ôsmy raz pomáha deviatakom a ich rodičom pri výbere strednej školy. V piatok od 9. do 18. h sa totiž v nákupnom centre na Ivanskej ceste v Bratislave koná už tradičné podujatie Deň župných škôl. Prezentuje sa tu 51 stredných škôl a gymnázií v pôsobnosti BSK.

Žiaci, rodičia i pedagógovia sa môžu na podujatí bližšie zoznámiť so zameraniami a učebnými odbormi stredných škôl a lepšie tak spoznať ich ponuku. Tento rok si majú možnosť pozrieť aj ukážky chemických pokusov, flambovania, murovania steny či prehliadky plemien psov. "Žiakom a rodičom uľahčujeme výber stredných škôl aj takýmito podujatiami. Stretol som tu rodičov s deťmi z Galanty, Nových Zámkov, Zvolena, ktorí hľadajú spôsob, ako najlepšie umiestniť svoje dieťa na strednú školu," povedal predseda BSK Juraj Droba. V Bratislavskom kraji zároveň dostane 4300 deviatakov základných škôl brožúru, v ktorej nájdu všetky stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. 

Zdroj: Monika Kováčová

Po niekoľkých rokov stagnácie a poklesu kraj za vlaňajšok zaznamenal prvýkrát sedempercentný nárast záujmu o stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Droba tvrdí, že sa snažia nachádzať spôsoby, ako zaviesť progresívne metódy do riadenia škôl tak, aby si dokázali na seba zarobiť a ponúkať to, čo v 21. storočí študenti a ich rodičia od škôl očakávajú. "Ambíciou je, aby boli stredné školy v Bratislavskom kraji rovnako kvalitné ako súkromné školy, prípadne ich aj predbiehali," skonštatoval. Kraj to chce dosiahnuť viacerými opatreniami, napríklad navýšením finančných prostriedkov pre školy a učiteľov. 

Zdroj: Monika Kováčová

V decembri minulého roka dal BSK učiteľom mimoriadnu vianočnú odmenu, toto isté ich čaká aj v tomto roku. "Zaviedli sme aj honorovanie mimovyučovacích hodín, ktoré naši pedagógovia trávia s deťmi po odučení svojich predmetov," podotkol Droba. Nových učiteľov chcú prilákať aj nástupným bonusom. BSK dáva začínajúcim učiteľom, ale zároveň aj ich mentorom, počas adaptačného vzdelávania mesačne k výplate 100 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?