FOTO a VIDEO: Na areál TJ Vinohrady pri Štrkovci, kde sa zrodil Dubovský, zostali už len spomienky...

24.9.2018

Zdroj: Múzeum mesta Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Asi málokto si ešte spomenie, že v bezprostrednom susedstve Štrkoveckého jazera kedysi bolo futbalové a hádzanárske ihrisko patriace športovému klubu TJ Vinohrady. Práve tu svoju kariéru štartoval aj dnes už žiaľ nebohý futbalista Peter Dubovský. Dnes sa na mieste ihrísk nachádza supermarket a parkovisko známeho obchodného reťazca...

Futbalový klub mládeže Vinohrady Bratislava znel celý názov prvého pôsobiska jedného z najlepších a najznámejších slovenských futbalistov Petra Dubovského, ktorý tragicky zahynul v roku 2000 počas dovolenky v Thajsku. Rodina Dubovských bývala na Prešovskej ulici a Peťo navštevoval základnú školu na Bajkalskej, takže jedného dňa sa cestou z nej zastavil na štadióne a spýtal sa či by v tomto klube nemohol trénovať a hrávať. Písal sa rok 1982. Futbalové ihrisko Vinohradov disponovalo v tom čase najkvalitnejším trávnikom v celom meste a Peter Dubovský sa stal už v mladších žiakoch skvelým zakončovateľom s dominantnou ľavou nohou. Netrvalo dlho a za niekoľko kartónov ruského šampanského ho z Vinohradov „kúpil“ veľký sused z Tehelného poľa – Slovan CHZJD Bratislava. V nasledujúcich rokoch už dával Peter góly v belasom drese, v ktorom získal v roku 1992 už medzi mužmi titul majstra Československa. Neskôr hral za federálnu aj slovenskú reprezentáciu a ako prvý Slovák prestúpil do slávneho Realu Madrid a zomrel počas svojho pôdobenia v Reali Oviedo.

Futbalových fanúšikov v celom Československu si vtedy 21-ročný Peter Dubovský získal aj týmto hetrikom v kvalifikačnom zápase na MS 1994 v Košiciach proti Rumunsku:

Práve v čase jeho smrti už bolo rozhodnuté aj o osude klubu, v ktorom s futbalom začínal. Vinohrady sa ako účastník tretej bratislavskej ligy zlúčili s Rapidom Bratislava a na jeho bývalom futbalovom a hádzanárskom ihrisku tak mohli začať stavať nákupné centrum. Supermarket Billa na rohu Bajkalskej a Drieňovej ulice slávnostne otvorili 3.10. 2001 a to aj napriek tomu, že s výstavbu tohto komplexu, ale hlavne likvidáciou športového areálu nesúhlasila značná časť verejnosti podporená viacerými známymi osobnosťami. Nepomohlo...

V súčasnosti to tam vyzerá takto:

Zdroj: Google Maps

Bohužiaľ trend likvidácie futbalových ihrísk v tejto lokalite sa nezastavil a dnes už stojí bytový komplex napríklad aj na rohu Tomášikovej a Trnavskej ulice, kde mali kedysi svoj domov futbalisti Štartu VD či klub Nepočujúcich:

Zdroj: Google Maps

  

(ars, foto: FB Ružinov a Google Maps)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie