Blíži sa šialený vietor, po polnoci na Bratislavu udrie orkán Fabienne, škody môžu byť veľké!

23.9.2018
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Ešte dnes si zabezpečte okná (kvetináče na parapetách) či akýkoľvek iný nábytok alebo autá, ktoré by mohol ohroziť vietor. V priebehu noci totiž v Bratislave začne poriadne vyčíňať počasie, na naše územie udrie orkán Fabienne, ktorý sa presúva zo západu Európy.

"V okrese Bratislava  sa miestami  očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 - 29 m/s (85 - 105 km/h)," varuje na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav. Na hrebeňoch Malých Karpát pritom môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 135 km/h.

Výstraha druhého stupňa platí od polnoci do 6.00 h pondelňajšieho rána. Potom sa zmierňuje na výstrahu prvého stupňa, vietor však bude naďalej silný.

Táto rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V danej ročnej dobe a oblasti je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká, varujú ďalej meteorológovia. 

Podľa Beaufortovej stupnice sily vetra sa ako orkán označuje vietor o rýchlosti 118 km/h (čiže 32 m/s) a viac a podľa staršej verzie Beaufortovej stupnice orkán zodpovedal vetru o rýchlosti nad 104 alebo 105 km/h. Teda v malých Karpatoch ide o orkán aj podľa novej stupnice, na ostatnom území Bratislavy podľa starej.

"Orkán, ktorý zasiahne predovšetkým strednú Európu, bude spôsobovať škody. Presúvajúca sa tlaková níž prinesie veľmi silný vietor, ktorý začne na Slovensku silnieť podvečer, no orkán udrie až v noci. Nárazy vetra budú silné a aj v nížinách sa budú pohybovať okolo 30 m/s. Na horách až okolo 40 m/s. Očakáva sa tak, že vietor bude vyvracať stromy, strhávať elektrické vedenia a strechy," uvádza portál imeteo.sk. (fotografia zachytáva následky po vyčíňaní počasia na Záhradníckej v noci v auguste 2017).

Ak sa vám podarí nafotiť alebo urobiť video z vyčíňania počasia, pošlite nám vaše záznamy na redakcia@banoviny.sk. Vďaka vám budú informovaní všetci. Ďakujeme.

(ms)

Páčil sa vám článok?