Hlavné námestie obsadili colníci a zasahovali tu aj kukláči – hľadali drogy a pašovaný tovar

22.9.2018

Zdroj: FB Finančná správa

Páčil sa vám článok?

Hlavné námestie v Bratislave dnes popoludní obsadili colníci. Počas podujatia Národný deň colníkov mohli návštevníci od 14.30 h vidieť zásah kukláčov, colnícke psy, ktoré budú vyhľadávať drogy a pašovaný tovar. Počas popoludnia sa predviedla aj Čestná jednotka finančnej správy.

Verejnosť si bude môcť prezrieť historické uniformy, zbrane, rozličné falzifikáty, ale i chránené druhy rastlín a živočíchov. „Priamo na námestí sme pristavili aj vozidlo so skenovacou technikou. V ňom si návštevníci mohli preveriť, z akého kovu boli v skutočnosti vyrobené ich šperky," priblížila hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Colníci budú tiež vysvetľovať, ktoré chránené druhy rastlín a živočíchov nie je možné z dovolenky privážať ako suveníry. 
„Návštevníci mali šancu vidieť na vlastné oči kynologické ukážky, zastavovanie pašerákov a ich spacifikovanie. Pripravený bol aj stánok plný falzifikátov a originálnych produktov, ktoré je možné porovnávať," poznamenala Skokanová. Záujemcovia sa budú môcť odfotiť v colníckej uniforme. Pre deti budú až do 17. hodiny pripravené rôzne súťaže. Budú si môcť vyskúšať beh v nepriestrelnej veste či popasovať sa s rukami v putách. 

Súčasťou tohtoročného programu je pripomenutie si 100. výročia vzniku Československej republiky a 50. výročia Colnej únie. Na Hlavnom námestí sa budú môcť návštevníci pri tejto príležitosti oboznámiť aj s tým, ako fungovala hraničná kontrola či akú uniformu nosili colníci pred 100 rokmi. Podujatie pre verejnosť organizuje finančná správa každoročne pri príležitosti Národného dňa colníkov 21. septembra. 

(TASR, foto: TASR)

Páčil sa vám článok?