FOTO: Mestskí policajti idú testovať telové a tvárové kamery - budú ako z Matrixu...

22.9.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská polícia bude testovať odevné kamery. Mali by znížiť počet silových zásahov Štatistika z iných miest hovorí, že až o 40 percent sa znížili trestné oznámenia súvisiace so zásahmi polície a potreba použitia donucovacích prostriedkov sa znížila o 50 percent.

Mestská polícia v Bratislave bude tri mesiace testovať špeciálne kamery, ktoré jej príslušníci budú mať pripnuté na uniformách alebo umiestnené na okuliaroch. Kamery bezplatne zapožičala súkromná firma, v prípade, ak sa osvedčia, hlavné mesto bude zvažovať ich nákup. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia hlavného mesta a mestskej polície.

Zdroj: abn

​​V slnečných okuliaroch so zabudovanými kamerami bratislavskí mestskí policajti trochu pripomínajú hrdinov trilógie Matrix - Nea a Trinity...

Špeciálne kamery majú znížiť počet silových zásahov zo strany polície, zlepšiť bezpečnosť a zvýšiť takzvaný záznam pravdivosti pri akýchkoľvek incidentoch. Pôsobiť majú na ľudí aj preventívne.

„Mestská polícia v Bratislave bude mať ako prvá na Slovensku takéto zariadenia. Pridá sa tak k svetovým metropolám, kde takúto technológiu už využívajú. Do zapožičania dostávame šesť kamier, ktoré budú policajti nosiť na uniforme, a dve špeciálne kamery, ktoré sú upevnené na okuliaroch,“ priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zdroj: TASR

Štatistika z iných miest, kde sa technológia využíva, hovorí, že až o 40 percent sa znížili trestné oznámenia súvisiace so zásahmi polície a potreba použitia donucovacích prostriedkov zo strany polície sa znížila o 50 percent. Náčelník bratislavskej mestskej polície Ivan Lechner priblížil, že pri policajných zásahoch dochádza často k eskalácii napätia medzi zasahujúcimi policajtmi a protiprávne konajúcimi osobami.

„Je dobré zdokumentovať pomocou obrazového a zvukového záznamu, o čo pri zásahu išlo, aký bol priebeh, za akých podmienok zasahoval príslušník a prečo tak konal občan alebo policajt. Je to jednak pre ochranu policajta, ale aj pre ďalšie skúmanie orgánov, ktoré by sa vecou ďalej zaoberali,“ priblížil náčelník.

Zdroj: TASR

​Deklaruje, že manipulácia so záznamami nie je pri týchto kamerách prípustná, preto sa stávajú ťažko spochybniteľným dôkazným materiálom.„To je rozdiel od záznamov, ktoré natočia bežní občania. Je tu zabezpečená ochrana osobných údajov i materiálu ako takého,“ podotkol Lechner. 

(TASR, foto: TASR, abn)

Páčil sa vám článok?