Do Rusoviec opäť zavítajú Rimania. Na čo sa môžete tešiť?

8.9.2018
0

Zdroj: BKIS

Páčil sa vám článok?

V bratislavských Rusovciach na sobotu (8. septembra) pripravili už 21. ročník historického podujatia Rímske hry – Limes Day. Ten prináša celé spektrum zo života antických Rimanov. Aj tento rok podujatie organizuje Múzeum mesta Bratislavy (MMB).

"Rímske hry sú venované spomienke na mladého vojaka II. pomocnej légie. Ako šestnásťročný vstúpil do armády a volal sa Avitus. Jeho meno je vytesané na kameni, zbierkovom predmete vystavenom v Múzeu Antickej Gerulaty v Rusovciach," uviedli organizátori.

Tohtoročné Rímske hry sú zamerané na tanec ako ušľachtilé umelecké vyjadrenie pohybu. Podľa MMB nebudú chýbať ani predstavenia ostatných oblastí života. Predvedú sa legionári či gladiátori, ktorí predstavia odievanie aj výtvarné umenie. Limes Day obohatí program o mnohé športové aktivity, akrobatické vystúpenia rope skippingu. Nadšenci budú môcť splavovať Dunaj. Návštevníci sa môžu zapojiť i do aktivity na bicykli po stopách Rimanov. 

Zdroj: TASR

Predpoludňajšia časť programu bude podľa organizátorov ladená modernejšie. Rodinné tímy budú mať možnosť súťažiť v rôznych disciplínach. Nebude chýbať preklad obľúbených citátov, odievanie do rímskych odevov, točenie na hrnčiarskom kruhu ani rozoznávanie byliniek, ktoré poznali už Rimania.

Malých návštevníkov poteší rímska škôlka. Predpoludním vystúpi v Gerulate Divadlo ZkuFraVon. Jeho protagonisti priblížia návštevníkom starovekú rímsku civilizáciu. Oživením bude aj príchod malých Rimanov – 50 detí zo súkromnej Základnej umeleckej školy v Rusovciach na Balkánskej ulici. Organizátori veria, že si nikto nenechá ujsť slávnostný sprievod cisára, Rimanov, Rimaniek a ich detí, legionárov, ktorý je naplánovaný cez Rusovce do parku kaštieľa o 14. hodine.

Zdroj: TASR

Jedným z cieľov podujatia je aj vytvorenie si vzťahu ku Gerulate ako k významnej pamiatke kultúrno-historického dedičstva a uvedomenie si jej významu vo vzťahu k Limes Romanus. To bola hranica pozdĺž Dunaja, ktorú pred takmer 2000 rokmi tvorila reťaz vojenských táborov v rámci Rímskej ríše. Jej hlavné mesto bolo v neďalekom Carnunte na rakúskom území, kde je vybudovaný veľký archeologický park s obnovenými budovami zo začiatku letopočtu. 

Podrobný program nájdete TU.

(TASR)

Páčil sa vám článok?