FOTO a VIDEO: Na území Bratislavy vznikli po dažďoch nové vodné plochy – radosť z nich majú najmä kačky

Zdroj: Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Uplynulé dni opäť ukázali, že mestská kanalizácia kapacitne vôbec nestačí na odvádzanie dažďovej vody v prípade intenzívnych zrážok. Jedným z možných riešení je budovanie polderov – akýchsi umelých jazierok, kde sa zhromažďuje voda a nezaplavuje cesty, chodníky, parkoviská, podjazdy či podchody. Zatiaľ sa však vodné plochy v Bratislave tvoria po búrkach skôr spontánne...

Zdroj: FB Vajnory - dedina v meste

​​„Funguje to výborne. Ďakujeme vodárovi Ing. Heribanovi, že jeho riešenie odvodnenia roky zatopenej Osloboditeľskej cesty pred školou funguje podzemným odvodnením do suchého poldra. Krásna ukážka toho čo treba robiť po celej Bratislave,“ napísali na facebookovej stránke Vajnory – dedina v meste k fotografiám suchého polderu naplneného vodou na spomínanej ulici. Tento fungujúci suchý polder nachádzajúci sa vedľa školy odvádza vodu z neďalekej cesty, ktorú bývala v minulosti dosť často zaplavovaná. Starosta Vajnor Ján Mrva sa takisto zapojil do diskusie k spomínaným fotografiám, aby objasnil ľuďom, ktorí boli možno až zaskočení z toho, že sa na mieste vytvorila táto malá vodná plocha.

Zdroj: FB Vajnory - dedina v meste

​„Je to fungujúca technická stavba odborne nazývaná suchý polder. Vznikla tak, že sa vykopala  približne meter hlboká jama, ktorá bola naplnená štrkom a potom zasypaná zemou s trávou. Voda tam prúdi rúrou z cesty, kde je vpust, ktorá keď sa naplní, tak preteká do suchého poldra. Ten je inak  99 % času v roku suchý a kosí sa,“ vysvetlil Ján Mrva. 

Pravdou je, že ak by takéto pomerne jednoduché zariadenia vybudovali na viacerých kritických, teda častokrát zaplavovaných lokalitách, tak by to mohlo pomôcť v tom, aby sa nepríjemným následkom prívalových dažďov predišlo. Podobné miesto ako vo Vajnoroch vzniklo počas víkendu aj v blízkosti trate električiek pri Jantárovej ceste v Petržalke. Dokonca sa sem okamžite presťahovali kačky žijúce pravdepodobne pri neďalekom Chorvátskom ramene.

Videozábery zverejnil Miroslav Dragun na svojej facebookovej stránke Miroslav Dragun pre rozvoj Regiónov. „No len pri kvalite tých prác by som sa ja tak netešil ako kačičky! Dúfam, že sa nerozmočí ten násyp pod električkou, aby sa nám neskotúľala z dráhy,“ napísal mu do diskusie na stránku pán Teo.

Ešte kurióznejšie „jazierko“ majú na parkovisku pri Štrkovci, ktoré si miestne kačičky takisto hneď obľúbili. Fotografiu sa podarilo urobiť Martinovi Chrenovi na Sabinovskej ulici.

Zdroj: Martin Chren

​(ars, foto: FB Vajnory - dedina v meste, Martin Chren, video: FB Miroslav Dragun)

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie