OTRASNÉ FOTO: Dvaja muži, bezdomovci, súložili priamo pred ľuďmi uprostred dňa v centre Bratislavy. To však nie je všetko

29.8.2018
0
Bezdomovci na Kamennom námestí

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Fotografie v článku sú naozaj iba pre silné povahy a vôbec nejde o erotiku, je to skôr drastické a neuveriteľne smutné. Túto reportáž z otrasnej udalosti, pri ktorej možno došlo k trestnému činu, sme sa rozhodli zverejniť iba preto, aby sa už s problémom konečne začalo niečo robiť. V záujme všetkých - ľudí bez domova i ostatných občanov.

Na Kamenné námestie v centre Bratislavy sme sa včera popoludní vybrali, aby sme zmapovali, ako napredujú búracie práce murovaných stánkov s občerstvením, ktoré zrovnali so zemou. Keď sme obchádzali ruiny, zaujal nás obraz, ktorý najskôr vyzeral ako "sexuálne hrátky" ľudí, ktorí stratili posledné zábrany, no o chvíľu sa z toho vykľul prípad, ktorý by zamával s každým.

Tesne pred treťou sme na trávniku Kamennom námestí, pod veľkou reklamou pár metrov od chodníka a Dunajskej ulice, zbadali dve telá. Na prvý pohľad to vyzeralo ako súlož páru, pri ktorej bol muž oblečený a druhý človek, za ktorým spomínaný chlap ležal, mal stiahnuté nohavice. Okoloidúci, ktorých tu nie je málo,  neveriacky pozerali, či skôr odvracali zrak. Rozhodli sme sa zavolať mestskú políciu, kontaktovali sme ich presne o 14:48 h. Službukonajúci policajt nám povedal, že na miesto posiela hliadku.

Najskôr sme si mysleli, že ide o dvoch ľudí, ktorí neovládli svoju vášeň:

Zdroj: ms

​Hoci to vyzerá neuveriteľne, scéna ako z pornofilmu či skôr kriminálky pokračovala dlhé minúty a kedy začala, sme netušili. Keď ani po desiatich minútach policajti neprichádzali, kontaktovali sme ich opäť. Ubezpečili nás, že hliadka každú chvíľu dorazí. V tej chvíli jeden z aktérov scény, vysoký muž, vytiahol tomu druhému nohavice, postavil sa  a neistým krokom odkráčal smerom k Námestiu SNP. To najhoršie však ešte len prišlo. Druhý človek sa vôbec nehýbal. Prišli sme bližšie a s hrôzou sme zistili, že ide o muža, ktorý je dokonca zranený. Na hlave mal obrovskú, pravdepodobne staršiu ranu, nohu mal obviazanú. Netušili sme, či žije. Už bolo jasné, že nejde o spoločnú „akciu" dvojice, aktívnym bol iba chlap, ktorý odišiel.

Otrasný pohľad na muža, ktorý ostal po sexuálnom akte ležať na mieste. Okoloidúci si ležiaceho nevšímali:

Zdroj: ms

​Vzápätí prišiel na miesto mestský policajt, informovali sme ho o situácii. Prihováral sa mužovi, ten však nereagoval:

Zdroj: ms

​Policajt cez vysielačku zavolal aj svojim kolegom, popisoval, čo sa deje. Bolo však zjavné, že nejde o nič mimoriadne, zrejme sa tu s podobnými situáciami stretáva bežne:

Zdroj: ms

​Vtedy sme si spomenuli na dialóg bezdomovcov, keď sme pred pár dňami uprostred noci robili reportáž o potkanoch, ktoré na Kamennom námestí medzi tu žijúcimi ľuďmi pobiehajú. Videá a celý článok nájdete TU „Keby ma niekto v noci znásilňoval alebo obťažoval, zobuďte ma,“ povedal vtedy jeden muž druhému, ktorý si líhal ako posledný. Mysleli sme si, že išlo skôr o žart, po tejto hroznej skúsenosti už vieme, že hovoril úplne vážne.

Po dlhšie trvajúcej snahe mestského policajta sa ležiaci muž prebral, odľahlo nám. Najskôr zjavne nechápal, o čo ide. „Polícia!“ dôrazne hovoril muž zákona. Chvíľu sa spolu rozprávali, následne sa muž zvalil a pokračoval v spánku. Keď sme v minulosti robili s mestskými policajtmi reportáž, ukázalo sa, že bezdomovcov vo svojom rajóne poznajú osobne a nejednému dokonca zachránili život, keď bolo treba, takže by mali vedieť vyhodnotiť situáciu.

S policajtom sme sa chvíľu bavili o druhom chlapovi, ktorý odišiel, ukázali sme mu fotografie. „Momentálne neporušuje žiadne nariadenie, s tým nemôžem nič robiť,“ ukázal nám na ležiaceho. Podľa policajta, ktorý mal terén zjavne zmapovaný, si nejaké dve hodinky pospí a presunie sa o pár desiatok metrov ďalej. Napadlo nám, či z pohľadu zákona nešlo o trestný čin sexuálneho násilia (prakticky znásilnenie, no to  sa podľa Trestného zákona vzťahuje na ženy). Strata ľudskej dôstojnosti a sebaúcty, ktorej sme boli svedkami, bola však až natoľko tragická, že sme si nevedeli predstaviť, ako tento muž bude o prípade aktívne vypovedať . S otázkou, či nejde o trestný čin sexuálneho násilia a či sa nemalo s objasňovaním prípadu pokračovať, sme oslovili mestskú políciu. Paragraf 200 Trestného zákona uvádza o sexuálnom násilí nasledovné: „Kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti iného k orálnemu styku, análnemu styku alebo k iným sexuálnym praktikám alebo kto na taký čin zneužije jeho bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov.“ 

„V prípade, ak by najmenej traja ľudia potvrdili, že konanie dvojice vzbudilo u nich verejné pohoršenie, by sa dalo hovoriť o spáchaní protiprávneho konania, prípadne ak by po príchode hliadky v konaní spomínaná dvojica pokračovala, aj o spáchaní výtržníctva. Na mieste sa však nachádzal len jeden človek, druhý odišiel. Tento bol oslovený s tým, či nepotrebuje lekársku pomoc, prípadne za konanie, ktoré opisujete, nechce podať trestné oznámenie, čo však odmietol,“ informoval nás hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva.

Pokiaľ ide o pôsobenie skupiniek ľudí bez domova na Kamennom námestí, pred pár dňami nám mestskí policajti zaslali nasledovnú odpoveď: „V prípade, že by osoby na vami uvedenom mieste napríklad znečisťovali verejné priestranstvo, konzumovali alkoholické nápoje či obťažovali okoloidúcich, alebo akýmkoľvek iným spôsobom nerešpektovali všeobecne záväzné nariadenia príslušnej mestskej časti, príslušníci mestskej polície sú oprávnení takéto konanie riešiť uložením blokovej pokuty na mieste do výšky 33 eur alebo odstúpiť ho na ďalšie riešenie správnemu orgánu. Priestupok však musí byť zo strany mestskej polície spoľahlivo zistený a zadokumentovaný. Príslušníci mestskej polície vykonávajú hliadkovú činnosť pravidelne aj na vami uvedenom mieste a v prípade, ak hliadka spozoruje páchanie protiprávnej činnosti, koná ihneď v súlade zo zákonom,“ povedala nám vtedy hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Z toho, čo sa aktuálne deje na Kamennom námestí, behá po chrbte mráz. Riešiť situáciu je v záujme všetkých - bývajúcich i bezdomovcov. Pri predstave, že pred rokmi bol každý z týchto ľudí bez domova človekom, ktorý mal svoje sny a túžby, dieťaťom, ktoré s nádejou pozeralo do budúcnosti, ovládne človeka neuveriteľný smútok. Ako by tento problém riešili súčasní kandidáti na primátora, sme zisťovali taktiež, ich reakcie nájdete TU.

K tejto smutnej i nechutnej udalosti zároveň došlo kúsok od známeho obchodného domu:

Zdroj: ms

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie