FOTO: Umelý ostrov na Štrkovci sa uvoľnil a odplával – zvieratá sú z toho zmätené!

28.8.2018

Zdroj: FB Martin Chren za Ružinov

Páčil sa vám článok?

Pravidelní návštevníci Štrkoveckého jazera si určite v blízkosti Hotela Junior – priamo pod jeho terasou, kde je reštaurácia, všimli umelý ostrov, ktorý vo veľkom využívali najmä korytnačky, ale aj kačky. Cez víkend sa však ostrov zo svojho doterajšieho miesta odtrhol a teraz pláva voľne po hladine. Na situáciu upozornil aj Martin Chren - mestský poslanec za Ružinov.

„Malý umelý ostrov na Štrkovci, kde hniezdia kačky a korytnačky sa cez víkend odtrhol a teraz blúdi hore-dole po hladine. Zvieratá sú z toho zmätené. Najprv som volal ružinovských rybárov, ktorí sa starajú o brehy jazera, ale v ich moci to nie je - ostrov musia pripevniť potápači, ktorých objednával miestny úrad. Takže podnet som im preposlal a snáď sa všetko čoskoro napraví,“ napísal včera do statusu na sociálnej sieti mestský poslanec Martin Chren, s ktorým sa Bratislavské noviny spojili, aby sa ho opýtali či sa vďaka jeho iniciatíve niečo začalo riešiť. „Zatiaľ som zo strany Miestneho úradu Bratislava – Ružinov nedostal žiadnu odpoveď. Kontaktoval som priamo vedúcu odboru životného prostredia – Ing. Alexandru Pagáčovú,“ povedal nám Martin Chren a zároveň vysvetlil, že Štrkovec je dosť špecifická vodná plocha, pretože patrí pod Slovenský pozemkový fond, je zverený do správy mestskej časti Ružinov a o poriadok sa v ňom i jeho najbližšom okolí starajú členovia Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava II.

Zdroj: Martin Chren

Kontaktovali sme Miestny úrad v Ružinove a zisťovali sme či už o situácii, ktorá nastala na jazere kompetentní vedia a kedy asi uvoľnený umelý ostrov bude vrátený na svoje pôvodné miesto. Odpoveď sem doplníme hneď ako nám príde. Viacero ľudí, ktorý sa o tomto probléme dozvedeli, bolo ochotných vliezť aj napriek súčasným chladnejším teplotám do Štrkovca, k umelému ostrovčeku preplávať a potom ho svojpomocne dotiahnuť a upevniť tam, kde celé roky bol. „Je dôležité, aby ho čím skôr vrátili a opravili, veď na ňom hniezdia aj labute,“ napísala do diskusie Jarmila Slovenčáková.

Zdroj: Martin Chren

​Svoj domov tu mali rovno pod stromom labute, kačky aj korytnačky...

(ars, foto: Martin Chren, FB Martin Chren za Ružinov)    

Páčil sa vám článok?