ROZHOVOR - tréner žien NMŠK Roman Jasovský: Náš futbalový tím posilnia v novej sezóne aj hráčky z Nigérie!

24.8.2018

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Už tento víkend odštartuje nový ročník I. futbalovej ligy žien, v ktorom bude mať naše hlavné mesto opäť dvojnásobné zastúpenie. Okrem družstva ŠK Slovan Bratislava, ktoré obhajuje majstrovský titul, sa v najvyššej súťaži chce na čo najvyššie priečky dostať aj NMŠK 1922 Bratislava. O predsezónnych ambíciách sme sa porozprávali s trénerom tohto klubu Romanom Jasovským.

Kedy sa začala a ako vyzerala letná príprava futbalistiek NMŠK Bratislava?

Odštartovali sme ju 23. júla a zvolili sme prípravu v domácich podmienkach, teda sme nešli na žiadne zahraničné sústredenie. Naším hlavným zámerom bolo poskladať nový tím, do ktorého prišlo niekoľko nových hráčok s belasou minulosťou. Počas letnej prípravy sme hrávali zápasy dvakrát týždenne, najčastejšie v systéme streda a víkend. Súperov sme mali rôznych. Tí silní nás školili a vysoko porážali ako napríklad rakúsky Altenmarkt alebo český tím FC Slovácko, kým s tými slabšími sme zase uspeli my.

Zdroj: FB Altenmarkt

Ako by ste s odstupom času zhodnotili uplynulú sezónu? S čím ste boli spokojný a kde naopak vidíte priestor pre zlepšenie?

S celkovým umiestnením, teda 5. miestom pri našej premiérovej účasti v prvej lige určite môžeme byť spokojní. A takisto aj s defenzívou, veď sme boli tretí najlepší tím podľa množstva inkasovaných gólov. Topánka nás však tlačila v ofenzíve, respektíve streleckej efektivite. Odkedy nám odišla kapitánka Mária Horňáková do Austrálie, tak sme sa v niekoľkých zápasoch za sebou nevedeli gólovo presadiť a prišli zbytočne o body. Mrzia nás straty s Nitrou doma (0:1) alebo bezgólová remíza s Banskou Bystricou a trochu aj záverečná remíza 1:1 v Prešove.  Preto sme počas letnej prestávky zamerali na príchody nových hráčok, ktoré sú ofenzívne ladené a verím, že aj strelecky dosť disponované.

Zdroj: FB Altenmarkt

Mohli by ste nám tie vaše posily aj menovite a trochu bližšie predstaviť?

Sme radi, že sa k nám pripojila rýchla útočníčka Denisa Stefanová, ktorá má za sebou aj zahraničný angažmán, ale aj bývalá slovanistka Janka Roziaková či dvojica Martina Erdélyová a Carmen Absolonová, ktorá naposledy pôsobila vo Vrakuni, kde žiaľ ženské družstvo zrušili. Verím, že posilami budú aj Katarína Hrbáňová, Lucia Krčméryová a Michaela Augustovičová. A teší ma aj to, že k nám prišlo viacero junioriek zo Slovana, takže hádam bude aj v oboch našich tímoch väčšia nielen kvantita, ale aj kvalita. Slovan mal v juniorke pretlak, nakoľko tam prešli silné ročníky zo žiačok a bolo jasné, že pri takom počte hráčok by si nie všetky zahrali a preto prišli k nám. Ide napríklad o Dominiku Czvedlerovú alebo sestry Mirku a Karin Blaškovičové.

Zdroj: FB Altenmarkt

Vráťme sa k ženám, ktoré sa predstavia druhý rok po sebe v najvyššej slovenskej súťaži. Podarilo sa vám ako trénerovi stabilizovať káder?

Káder je podľa mňa stabilizovaný. V minulosti tam vzniklo jadro a káder opustili len dve hráčky – jednou je Slávka Sečková, ktorá má veľké zdravotné problémy a musí si dať až do konca roka od vrcholového športu pauzu a druhou  Dominika Krasňanská, ktorá s futbalom skončila. Na druhej strane celkovo  prišlo 11 nových hráčok a práve preto sme hrávali dvakrát týždenne zápasy, aby sa tím zohral. Verím, že už pri derby zápase so Slovanom, ktoré sa uskutočni v 4. kole ligy v polovici septembra by mohlo byť naše družstvo už na 100 percent pripravené.

Zdroj: koláž abn

​Pred novou sezónou do NMŠK prišli Janka Roziaková so skúsenosťami zo Slovana i rakúskej najvyššej súťaže, Michaela Augustovičová zo Spartaku Trnava a slovanistka Dominika Czvedlerová.

Kto sa postará o góly NMŠK, keďže vami spomínaní bývalá kapitánka a tvorkyňa hry Mária Horňáková bude ešte počas jesennej časti v zahraničí?

Spolieham sa na zakončovateľské schopnosti Denisy Stefanovej, ale aj zohratosť dvojice Erdélyová – Absolonová. Prekvapiť by mohli aj dve nové posily – hráčky z Nigérie. Prvá z nich – Gold Tochi Orji už na slovenských trávnikov presvedčila o tom, že je gólová, nakoľko pôsobila v majstrovských sezónach v Nových Zámkoch a naposledy hrávala v Šali a tá druhá Amie Amarachi je skôr defenzívna, ale takisto ide o reprezentantku Nigérie. Ešte je tam trošku jazyková bariéra medzi nami, ale hádam nám jedna vystuží obranu a druhá zvýši konkurenciu v útoku a obe budú pre náš klub prínosom.

Zdroj: koláž abn

Vy ste však amatérsky tím, takže hráčky nemajú zmluvy a nie sú platené. Aj napriek tomu sú ochotné tieto zahraničné legionárky za bratislavský klub hrávať?

Oni pracujú a futbal hrávajú vo voľnom čase. Nebolo by vhodné, ak by niektoré hráčky boli platené a iné nie. Môj názor je taký, že buď všetky hrajú za peniaze alebo žiadne. Aj keď nám starosta Nového Mesta aj vedenie klubu vychádza v ústrety, tak nie sme na tom až tak dobre, aby sme si z nášho rozpočtu mohli dovoliť platiť profesionálne hráčky. Skôr by sme tie prostriedky dali do materiálneho vybavenia, skvalitnenia ihriska.

Hovorilo sa o tom, že NMŠK príde o svoj štadión a z trávnikov sa stanú parcely na novostavby. Zatiaľ to teda nehrozí – budete mať kde hrávať?

Práve naopak. Akurát v súčasnosti prebieha rozsiahla rekonštrukcia nášho hlavného ihriska. Takže všetky prípravné zápasy boli presunuté na vedľajšiu plochu. Dohodli sme sa so súpermi, že všetky úvodné zápasy odohráme na ich pôde a najbližší domáci zápas nás čaká až 13. októbra s Lokomotívou Košice. Akurát juniorky budú hrať svoje zápasy na tréningovom ihrisku, ktoré by asi nebolo dôstojným dejiskom pre prvú ligu žien.

Na ktorých postoch máte ešte rezervy?

Napríklad na brankárskom. Uvítali by sme druhú brankárku v ženskom tíme. Na druhej strane potešil príchod Viktórie Veselskej, ktorá chytala v Slovane za žiačky. Trénuje s našimi ženami, ale za ne by mohla hrávať až od jarnej časti. Zatiaľ by mala chytať za juniorky. Oslovili sme viacero brankárok, ale žiaľ sa nám na tento post žiadnu náhradníčku zohnať nepodarilo.

Zdroj: FB Altenmarkt

Ako vidíte silu vašich konkurentov – kto bude favorit a čo by urobilo v novej sezóne radosť vám?

Dali sme si pre túto sezónu za cieľ skončiť do štvrtého miesta, teda si aspoň o stupienok polepšiť. Favoriti sa asi nezmenia a o titul budú zápasiť Slovan s Bardejovom. Viem, že v Partizáne Bardejov došlo k veľkej hráčskej obmene a budú mať oveľa viac legionárok a Slovan to je dnes kvázi výber Slovenska. A my sa sústredíme na všetky bratislavské hráčky so slovanistickou minulosťou, ktoré poznám ja alebo sa poznajú navzájom. Potešilo by ma, kebyže sa podarí udržať chémia v družstve a dobrá atmosféra, radosť z hry, súdržnosť kolektívu a vydrží aj podpora zo strany vedenia. Preto by som sa aj touto cestou chcel  poďakovať nášmu hlavnému sponzorovi, ktorým je Vitana ako aj starostovi Nového Mesta Rudolfovi Kusému za to, že po minulej sezóne pozval celý náš tím na večeru. Verím, že v tejto sezóne mu dáme ešte väčší dôvod na radosť. Aj naďalej sa chceme futbalom hlavne baviť a veríme, že aj to by nás mohlo priviezť k dobrým výsledkom. 

Zhováral sa Roman Slušný, foto: archív Romana Jasovského, FB Altenmarkt Freuen

Páčil sa vám článok?