Bratislava si zaspomína na Deža, Dúbravka odhalí pamätník Ursinymu

22.8.2018
0
Dežo Ursiny

Zdroj: Archív

Páčil sa vám článok?

Na Fedákovej ulici v bratislavskej Dúbravke pribudne dielo pripomínajúce knihu. Odhalenie pamätníka Dežovi Ursinymi bude sprevádzať koncert 29. septembra.

„Na tejto ulici som doma. A u žien som tu kráľ,“ zaspomínal na Deža Ursinyho jeho priateľ, textár a spoluautor jeho hudobných projektov Ivan Štrpka, básnik, Osamelý bežec, Dúbravčan. Vybral riadky, slová, ktoré napísal o Dúbravke a sú súčasťou piesne Deža Ursinyho - Radar sa krúti.

S Ivanom Štrpkom sme sa stretli na Fedákovej 24. Oproti domu, v ktorom Dežo žil od roku 1976. Kde tvoril, hral, písal a venčil psa Havrana a aj v roku 1995 zomrel.

Prezreli sme park, miesto, kde by mal stáť pamätník venovaný slovenskému hudobníkovi, dramaturgovi, umelcovi a aj Dúbravčanovi, Dežovi a posedeli, podebatovali aj v krčme, do ktorej chodieval.  Niekdajší Sloník, ako sa krčma volala, už síce nie je Sloníkom,  zmenil sa jej názov, majiteľ, štamgasti,  aj obyvatelia Fedákovej 24, niečo však ostalo... Texty, slová, piesne a Dežov odkaz.

Čítanie aj hudba

Práve jeho odkaz chce pripomenúť mestská časť Dúbravka prostredníctvom pamätníka a aj podujatím, ktoré má jeho odhalenie sprevádzať. Naplánované je na sobotu 29. septembra, v posledný víkend nedožitej Dežovej 70-tky.  

Podvečer venovaný Dežovi Ursinymu sa začne o 16.00 h v parku na Fedákovej, pamätník sa má odhaliť o 18.30 h v sprievode umelcov, autorky diela, priateľov a fanúšikov Dežovej hudby. Na pódiu sa počas podujatia vystriedajú skupiny Kam z konopí,  Definitívum s Mariánom Jaslovským, príde aj charizmatická Szidi Tobias so skupinou, spoločne zahrajú Oskar Rózsa, Marián Slávka, Vladislav Slnko Šarišský a Andrej Šeban,  Jakub Ursiny & Teatro fatal a na záver Henry Tóth s formáciou.  Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku, predaj kníh, platní, albumov.

Na celé podujatie je vstup voľný. Vytvorenie pamätníka a Spomienku na Deža podporila mestská časť Bratislava-Dúbravka, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, akcia totiž patrí k dozvukom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.

Listovanie

Myšlienka osadiť a pripomenúť slovenského hudobníka Deža Ursinyho vznikla spontánne v kruhu Dúbravčanov. S iniciatívou prišiel Dúbravčan Juraj Štekláč, člen kultúrnej komisie v Dúbravke, ktorý ideu predstavil komisii. Komisia sa návrhom zaoberala niekoľkokrát.  Autorského návrhu diela sa zhostila sochárka a odborná asistentka Vysokej školy výtvarných umení Mgr. art. Mira Podmanická, ArtD.

Sochárka komisii  predstavila dve umelecké stvárnenia. K spolupráci a konzultácii bol prizvaný aj syn umelca, Jakub Ursiny. Kultúrna komisia kladne hodnotila návrh s názvom „Listovanie“. Projekt potom na miestnom zastupiteľstve podporili aj dúbravskí poslanci.

„Návrh Listovanie je objekt pripomínajúci knihu. Niekoľko kovových strán je zoradených za sebou. Sú na nich základné informácie o Dežovi Ursinym a výber z jeho tvorby, textov a piesní. Prináša pohľad, nazretie do tvorby umelca,“ približuje dielo Mira Podmanická.

Na Fedákovej sa tak bude dať pristaviť, pozrieť, prečítať, zamyslieť a možno aj spoznať.  Spoznať odkaz.

Možno tak,  ako spieva Andrej Šeban v piesni venovanej Dežovi: „Odkaz je jeden a synov je veľa, pomaly a priamo kráčať, nebáť sa cieľa.“

(Lucia Marcinátová)

 

 

Páčil sa vám článok?