NEUVERITEĽNÉ VIDEÁ: Hrôza na Kamennom námestí - medzi spiacimi bezdomovcami pobehujú potkany

22.8.2018
0
Bezdomovci na Kamennom námestí

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Tieto zábery vyzerajú ako z iného kontinentu. Na Kamennom námestí priamo v centre Bratislavy to v súčasnosti vyzerá naozaj až hrôzostrašne. Na skupinky posedávajúcich či pospávajúcich bezdomovcov sme si už zvykli, no najnovšie, po odstránení niekoľkých stánkov s občerstvením, sa na povrch vyrojili potkany, ktoré zrejme prišli o zdroj obživy v podzemí. Nakrútili sme tu niekoľko videí a oslovili aj kompetentných.

Čo sa priamo na mieste deje, sme pozorovali  počas uplynulej noci. Ešte po polnoci bolo centrum mesta plné baviacich sa ľudí, najmä turistov. Niektorých z nich zaujal výjav, ktorý pôsobil naozaj odpudzujúco. Zrejme si mnohí Bratislavčania všimli, že na trávniku pri obchodnom dome prakticky nonstop posedáva skupina ľudí, pravdepodobne bezdomovcov, ktorí tu i prespávajú. Pristavila sme sa a ostali zaskočení nasledujúcim výjavom. „Keby ma niekto v noci znásilňoval alebo obťažoval, zobuďte ma,“ povedal jeden muž druhému, ktorý si líhal ako posledný. Kým nám došlo, aké inštrukcie si navzájom dávali, začali priamo medzi nimi a dokonca i po nich pobehovať potkany. Veľké, malé a mláďatá... Bezdomovci, zjavne zvyknutí, si ich nevšímali.

Absurdnú scénu si všimli aj iní ľudia, niektorí turisti si dokonca potkany pobehujúce medzi spiacimi ľuďmi nakrúcali na mobil. Jeden z bezdomovcov sa na chvíľu pomrvil a sadol si. Rozhliadal sa okolo seba, spýtali sme sa, či im tie potkany, ktoré po nich a okolo nich behajú, neprekážajú. „Nie. Sú ako ľudia, keď im dáte pokoj, dajú aj oni vám,“ povedal nám pokojným a rozospatým hlasom.

Zaujímalo nás, či kompetentní o tejto situácii vedia a ako ju budú riešiť. Hlodavce, ak totiž napríklad znečistia potravinu močom, môžu šíriť rôzne choroby. Prípadne môžu byť medzihostiteľmi kliešťov, ktoré sú napríklad prenášačmi zápalu mozgových blán. Do ohrozenia sa tak dostávajú i ľudia, ktorí v ich bezprostrednej blízkosti prespávajú, no následne i ďalší. Pokiaľ ide o Kamenné námestie, je majetkom hlavného mesta, teda v správe magistrátu. „Hlavné mesto zabezpečuje deratizáciu na verejných priestranstvách a nehnuteľnostiach, ktoré sú v jeho priamej správe, podľa potreby. Pokiaľ ide o Kamenné námestie, tento rok už boli vykonané tri deratizácie za účelom eliminácie potkanov v tejto lokalite, pričom s obhliadkami budeme pokračovať a v prípade potreby budú vykonané opätovné zásahy,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

„Potkany sa vo veľkom meradle kvôli zadováženiu potravy vyskytujú tam, kde sú zvyšky jedla a iné odpadky, inak na povrch vyliezajú veľmi zriedka. Samospráva sa týmto problémom zaoberá a monitoruje problémové lokality, ako napríklad aj Kamenné námestie, kde treba klásť zvýšený dôraz na dodržiavanie Všeobecne záväzného nariadenia o čistote a poriadku v Starom Meste, na ktorého dodržiavanie dohliadajú príslušníci mestskej polície ako poriadkového útvaru,“ dodala Onufer.

Dôvodom, prečo je tu také množstvo potkanov, je teda zrejme viac. Jednak to boli stánky s občerstvením, ale ďalším z nich môžu byť i ľudia, ktorí potraviny skladujú na zemi. Pokiaľ ide o Staré Mesto, mestská časť má v kompetencii lokalitu iba z pohľadu stavebného zákona, pričom pracuje na odstránení stánkov. „Stavebný úrad pri MČ Staré Mesto vyzval prevádzkovateľov na Kamennom námestí, aby dokladovali legálnosť stavieb (v zmysle zákona sú stavbami, lebo sú napojené na siete). Ak tak neurobia, začne sa proces odstraňovania nelegálnej stavby,“ povedala nám hovorkyňa úradu Nora Gubková.

Kamenné námestie sme navštívili i dnes. Skupina ľudí, ktorí zrejme nemajú kam ísť, sa tu nachádzala opäť, ale nejaké výrazné znečistenie a podobne sme nespozorovali.

„V prípade, že by osoby na vami uvedenom mieste napríklad znečisťovali verejné priestranstvo, konzumovali alkoholické nápoje či obťažovali okoloidúcich, alebo akýmkoľvek iným spôsobom nerešpektovali všeobecne záväzné nariadenia príslušnej mestskej časti, príslušníci mestskej polície sú oprávnení takéto konanie riešiť uložením blokovej pokuty na mieste do výšky 33 eur alebo odstúpiť ho na ďalšie riešenie správnemu orgánu. Priestupok však musí byť zo strany mestskej polície spoľahlivo zistený a zadokumentovaný. Príslušníci mestskej polície vykonávajú hliadkovú činnosť pravidelne aj na vami uvedenom mieste a v prípade, ak hliadka spozoruje páchanie protiprávnej činnosti, koná ihneď v súlade zo zákonom,“ povedala nám hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Oslovili sme i neziskovku Depaul, ktorá sa venuje pomoci ľuďom bez domova. Po získaní ich reakcie budeme článok aktualizovať.

(lb, ms)

Páčil sa vám článok?