Vpád okupantov v auguste 1968 a občiansky odpor pripomenie výstava i bankovky či mince

20.8.2018
0
Pamätná minca

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti 50. výročia udalostí z augusta 1968 pripravuje nezisková organizácia Camera Obskura v utorok (21.8.) v Bratislave spomienkové akcie. Občiansky odpor proti okupácii pripomenie exteriérová fotografická výstava Invázia August 68 či pamätné diela. Informovala o tom organizácia Camera Obskura.

Pamätné diela zobrazujúce občiansky odpor proti okupácií z roku 1968 budú môcť záujemcovia získať na jednom mieste v rovnakom čase. Pôjde o suvenírovú bankovku, zberateľskú mincu, pamätnú medailu a poštovú známku, ktorých vydanie iniciovala nezisková organizácia. "Na všetkých dielach bude v rôznych formách zobrazená legendárna fotografia Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Prezentácia diel sa uskutoční v utorok na Univerzite Komenského v Bratislave, na mieste, kde vyhasli životy troch ľudí po streľbe okupantov," uviedla Camera Obskura. 

Od 10.00 h sa v utorok pod záštitou Konfederácie politických väzňov Slovenska pred budovou univerzity uskutoční pietny akt kladenia vencov k pamätnej tabuli pripomínajúcej smrť Danky Košanovej, Stanislava Siváka a Jána Holíka. Od 11.00 h sa v budove univerzity začne prezentácia a predaj pamätných diel. "Poštovú známku Slovenskej pošty vytvoril akademický maliar Rudolf Cigánik, zberateľskú mincu Národnej banky Slovenska Patrik Kovačovský, pamätnú medailu spracovanú v Mincovni Kremnica Kliment Mitura. Suvenírovú bankovku bude prezentovať spoločnosť Nunofia," priblížila nezisková organizácia. Spolu s týmito dielami predstaví Historický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) aj úplne novú publikáciu Dubček.

Exteriérová fotografická výstava Invázia August 68 bude slávnostne otvorená v utorok o 15.00 h pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Vystavené budú fotografie z Prahy a Bratislavy autorov Josefa Koudelku a Ladislava Bielika. Výstavu pripravila Camera Obskura, ako súčasť medzinárodnej konferencie August 1968 - Operácia Dunaj, ktorá sa bude konať v Bratislave koncom septembra. "Fotografie z Prahy a Bratislavy budú takto vystavené po prvý raz v histórii. Obyvatelia a návštevníci Bratislavy budú mať jedinečnú možnosť vnímať spoločné emócie a pocity, ktoré v tom istom čase, počas prvých dní okupácie, prežívali Česi a Slováci," priblížila organizácia. Výstava potrvá do 30. septembra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?