Krízu v Ružinovskom podniku verejnoprospešných služieb nevyriešilo ani mimoriadne zastupiteľstvo!

15.8.2018

Zdroj: revps.sk

Páčil sa vám článok?

Ružinovskí poslanci sa v utorok zišli na mimoriadnom miestnom zastupiteľstve, kde riešili súčasnú krízovú situáciu, v ktorej sa ocitol Ružinovský podnik verejnoprospešných služieb. Starosta mestskej časti Dušan Pekár na ňom navrhol nových kandidátov na členov predstavenstva tejto spoločnosti namiesto ľudí z doterajšieho vedenia, ktorí sa svojich funkcií v uplynulých dňoch vzdali.

Starosta Ružinova Dušan Pekár predložil miestnemu zastupiteľstvu Správu o činnosti obchodnej spoločnosti a jej hospodárení za prvý polrok 2018, na základe ktorej poslanci MČ vzali na vedomie vzdanie sa funkcií členov doterajšieho predstavenstva podniku – Milana Sokola, Jána Chudého a Martina Patoprstého a boli oboznámení s tým, že starosta na uvoľnené pozície chce nominovať Alenu Lehotayovú, Alexandru Pagáčovú a Richarda Dantsitsa, teda dve zamestnankyne ružinovského miestneho úradu a právnika mestskej časti. „Nie som spokojný s tým, ako naše rokovanie dopadlo, pretože situácia sa nedá vyriešiť len tým, že sa vymenia figúrky. Hlavný problém je predsa v tom, že podnik sa nachádza v reštrukturalizácii a nemôže normálne fungovať, ak si mestská časť najskôr u neho objedná práce a potom mu za to nezaplatí. Nehovoriac o tom, že Ružinovský podnik verejnoprospešných služieb zamestnáva 100 ľudí,  ktorí netušia, čo s nimi ďalej bude,“ povedal pre Bratislavské noviny Slavomír Drozd, ktorý je členom dozornej rady RPVPS.

Na problém s nezaplatenými faktúrami za kosenie upozornil aj bývalý člen predstavenstva a miestny poslanec Martin Patoprstý: „Keď sa zo strany občanov ako aj starostu Pekára v apríli objavila kritika, že v Ružinove nie je pokosená tráva, tak sme boli nútení osloviť externé firmy a živnostníkov, pracovníci RPVPS robili nadčas, kosili aj cez víkendy a celkové náklady sa vyšplhali na sumu 150-tisíc euro. Oprávnenosť týchto nákladov preveril dozorný správca podniku ako aj audítor mestskej časti, ale starosta odmietol faktúry uhradiť. Podnik sa tak dostal do situácie, keď nie je schopný plniť iné svoje záväzky a platobné povinnosti,“ vysvetlil poslanec Patoprstý. Podľa neho má RPVPS ekonomické problémy už asi 10 rokov a z červených čísel sa dostal jedine vtedy, keď mu mestská časť odpustila dlhy. Celková strata už presiahla sumu 2,8 milióna eur. „Záleží mi na ďalšom osude tohto podniku, veď z hľadiska zákona som ešte stále jedným z jeho štatutárov,“ dodal.

Jeho kolega - poslanec Drozd na mimoriadnom zastupiteľstve vyjadril pochybnosť o tom, či mestská časť Ružinov vôbec má reálny záujem o záchranu a ďalšiu existenciu tejto svojej organizácie. Dokonca naznačil, že na pozemkoch, kde teraz sídli RPVPS, by mohla byť v budúcnosti postavená bytovka pre 300 ľudí. „Žijem v Bratislave odmalička a videl som, čo sa všetko sa v našom meste zničilo a rozpredalo alebo ako to dopadlo s plavárňou Centrál, o ktorú sme tiež prišli. Veci sa tu robia často nenápadne, ale cielene s určitým dlhodobým zámerom a faktom je, že pri sídle podniku verejnoprospešných služieb už je naplánovaná realizácia projektu s troma vežiakmi,“ potvrdil nám svoje slová z mimoriadneho zastupiteľstva Slavomír Drozd.

Starosta Pekár vo svojej správe uviedol, že RPVPS sa v júni 2018 dostal do straty vo výške 201 420 eur, čo pripisuje aj tomu, že zle funguje, nesprávne hospodári a nedajú sa kontrolovať jeho skutočné výkony. V správe o hospodárení mu vyčítal aj tvorbu cien pri niektorých položkách, ktoré boli v RPVPS vyššie, než keby si ich mestská časť objednávala u súkromných firiem. „Verím, že sa situácia čoskoro stabilizuje a naša VPS-ka bude opäť fungovať ako normálna a dôveryhodná spoločnosť," povedal pred niekoľkými dňami ružinovský starosta. V súvislosti s plánovanými zmenami v podniku verejnoprospešných služieb a jeho budúcnosťou sme položili Dušanovi Pekárovi aj my niekoľko otázok:

Ako ste spokojný s výsledkom zastupiteľstva, ktoré sa zaoberalo situáciou v Ružinovskom podniku verejno-prospešných služieb? Myslíte si, že sa teraz situácia upokojí?

Poslanci sa stotožnili s mojím návrhom a schválili nové vedenie spoločnosti. V tejto chvíli je všetko nastavené tak, aby podnik riadne vykonával svoje činnosti a zabezpečoval poriadok a starostlivosť o zeleň v Ružinove.

Ako si predstavuje budúcnosť tohto mestského podniku?

Verím, že podnik stabilizujeme a bude normálne fungovať.

Kedy plánuje zvolať valné zhromaždenie RPVPS, ktoré by malo vymenovať nové predstavenstvo?

Na dnešnom valnom zhromaždení Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb,a.s., som v zmysle stanov spoločnosti zvolil nových členov predstavenstva. V týchto chvíľach prebiehajú všetky potrebné administratívne úkony na zmenu v Obchodnom registri SR.  

(ars, foto: abn)  

Páčil sa vám článok?