FOTO: Lamačania žiadajú zastavenie miliónového projektu rekonštrukcie Malokarpatského námestia

14.8.2018

Zdroj: Občianska iniciatíva Aké námestie

Páčil sa vám článok?

Lamačania sa búria! Nesúhlasia s tým, aby sa na území ich mestskej časti uskutočnila rekonštrukcia jedného z hlavných verejných priestranstiev - Malokarpatského námestia v podobe, akú nedávno predstavila miestna samospráva. Dokonca už viac než 700 obyvateľov Lamača podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú, aby bola na budúcu podobu námestia vypísaná architektonická súťaž a do celého procesu mohla byť viac zaangažovaná aj verejnosť.

Včera, teda v pondelok 13. augusta odovzdali občania na Miestnom úrade v bratislavskom Lamači petíciu, pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 736 obyvateľov tejto mestskej časti. Ľudia žiadajú zastavenie realizáce projektu rekonštrukcie Malokarpatského námestie tak, ako ho naplánovala miestna samospráva. Občania kritizujú nedostatočné informovanie, nezáujem samosprávy aktívne zapájať svojich obyvateľov do verejnej diskusie ako aj skutočnosť, že sa pre takýto významný projekt nevypísala architektonická súťaž.

“V Lamači azda nenájdete obyvateľa, ktorý by si neželal vynovené námestie. No ľuďom prekáža, minimálna ochota samosprávy aktívne zapájať obyvateľov do verejnej diskusie. Pritom ak má námestie slúžiť verejnosti a byť živé, tak musí byť tvorené spolu s ňou,” povedala pri odovzdávaní podpisov jedna z iniciátorok petície Stanislava Polakovičová.

Zdroj: Občianska iniciatíva Aké námestie

Druhou výhradou je priame zadanie projektu architektovi bez dohladatelných referencií v danej oblasti: "Dnes môžeme hodnotiť projekt podľa jeho nevydarenej prvej fázy v hornej časti námestia. Betónová dlažba a banálna “hmlová” fontána tam vytvorili sterilný priestor, ktorý nikoho neláka. Aj preto sa dôvodne obávame toho, ako dopadne druhá a tretia fáza,” vysvetľuje Polakovičová.  

Zdroj: Občianska iniciatíva Aké námestie

Obyvatelia, ktorí sa podpísali pod petíciu preto žiadajú, aby sa najskôr uskutočnila dobre pripravená architektonická súťaž. "V súčasnosti je azda všade štandardom, že rekonštrukcii či tvorbe nového námestia predchádza architektonická súťaž, ktorá dokáže naplno odhaliť potenciál priestoru. Sme presvedčení, že pri investícií, ktorá v prepočte predstavuje takmer 150 eur na obyvateľa si takýto postup ľudia zaslúžia,” skonštatovala ďalšia aktívna obyvateľka Sabina Barborjak.

Ďalšia skupina výhrad sa točí okolo úbytku zelene, ktorý má naplánovaná rekonštrukcia priniesť. Hrozí výrub 2 až 4 veľkých líp, úbytok trávnatých plôch a výrub časti ihličnatých stromov. Projekt napríklad nepočíta s možnosťou zadržiavania dažďovej vody a jej využívaním na závlahu a ochladzovanie námestia. "Toto je pre nás úplne neakceptovateľné. Dnes, keď je každému jasné, že kvôli zmenám klímy je zeleň treba nie len chrániť, ale aj rozširovať musíme bojovať za ten kúsok tieňa,ktorý na námestí máme.” povedala Barborjak. “Zarážajúce je, že projekt takmer vôbec nezohľadňuje strategické dokumenty mesta Bratislava k adaptácii na zmenu klímy."  

K námestiu samospráva pristupuje ako k “zhromažďovaciemu priestranstvu” s trvalým pódiom slúžiacim napríklad pre hody, pivné slávnosti či polročné vystúpenia žiakov z neďalekej ZŠ, a nie ako k miestu, ktoré má ľudí priťahovať a slúžiť im denne.

Zdroj: Občianska iniciatíva Aké námestie

Túžba po zelenom námestí najviac rezonovala aj v minulotýždňovom dotazníkovom prieskume ktorý sa uskutočnil počas podujatia “Aké námestie?”. 115 respondentov v ňom na stupnici od jedna do päť bodovali jednotlivé funkcie námestia z pohľadu dôležitosti. Kategória zeleň a chládok získala až 4,9 bodu z 5 možných, ihrisko a prvky pre deti získali 4 body, fontána 3, plocha na zhromažďovanie 2,5 a pódium na vystúpenia iba 1,6.

Samospráva sa po tlaku občanov napokon rozhodla usporiadať "prezentáciu projektu”, ktorá sa uskutoční už tento štvrtok, teda 16. augusta o 18:00 v miestnom Kine Lamač.

(ars, foto: Občianska iniciatíva Aké námestie?)

Páčil sa vám článok?