FOTO: Aj toto je dôsledok letných horúčav - preplnené kontajnery na plastový odpad!

11.8.2018

Zdroj: tvnoviny

Páčil sa vám článok?

Horúce letné počasie spôsobuje, že sme v tomto období oveľa smädnejší, čo sa prejavuje napríklad aj zvýšeným počtom PET fľiaš vyhodených v kontajneroch na plastový odpad. Viaceré sú v týchto dňoch preplnené, iné doslova až zahltené prázdnymi fľašami či už poukladaných v igelitových vreciach na zemi alebo porozhadzovaných okolo zberných nádob.

Pitný režim je počas leta veľmi dôležitý. Ľudia by preto nemali zabúdať na pravidelný prísun tekutín počas horúcich dní. Leto a letné horúčavy prinášajú aj množstvo zdravotných rizík. Jedným z najčastejších je dehydratácia, ktorá nespôsobuje len opakované bolesti hlavy ale aj vážne zdravotné problémy. Dospelý človek potrebuje prijať denne minimálne dva až tri litre tekutín, pričom platí, že keď pociťujete smäd je už neskoro! Na uhasenie smädu postačí aj pohár čistej vody z vodovodu, vlažný najlepšie nesladený čaj, ale mnohí z nás pijú v lete aj veľa minerálok, stolových vôd či už sýtených alebo nesýtených, niektorým určite dobre padne aj chladené pivo, kofola či nejaký iný značkový nealkoholický nápoj. Čoraz populárnejší je aj radler, čo je vlastne pivo s príchuťou rôznych ovocných limonád či bylinkových príchutí. Určite to poznáte aj sami či už z vlastnej domácnosti alebo pri pozorovaní nakupujúcich v hypermarketoch, ktorí nakupujú v týchto dňoch doslova kartóny rôznych nápojov a najčastejšie samozrejme v PET fľašiach. Ich najväčšou výhodou je pomerne veľký objem a nízka hmotnosť. Zvýšená spotreba týchto tekutín spôsobuje priamo úmerne aj nadmernú produkciu plastového odpadu. 

Zdroj: abn

​Realita týchto dní...

Zdroj: FB Igor Duďo

Viacero Bratislavčanov nás počas uplynulých dní upozornilo na skutočnosť, že kontajnery na plastové odpady sú preplnené a okolo nich sa nachádzajú igelitové vrecia plné prázdnych PET fliaš či iných obalov od nápojov. Presvedčili sme sa o tom aj na vlastné oči v lokalite mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Dva kontajnery na plasty boli úplne plné a okolo nich bol naskladaného toľko ďalšieho plastového odpadu, že by pokojne zaplnil aj tretí kontajner. Naša obava, že OLO má nejaké technické problémy s odvozom či následným uložením a spracovaním tohto typu odpadu sa ukázali byť ako neopodstatnené, lebo napríklad už dnes ráno boli spomínané kontajnery prázdne a aj vrecia uložené okolo nich, zmizli. Dôvodom je práve nadmerná spotreba nápojov v horúcich dňoch, ktorá má aj tento negatívny dôsledok - že sa prázdne PET fľaše povaľujú po našich dvoroch, lebo sa už nezmestia do kontajnerov. Problémom je aj to, že mnohí ľudia sa ešte stále nenaučili zmenšiť objem plastových fľiaš. Treba to urobiť tak, že z nich vypustíme vzduch, stlačíme ich či už zhora nadol alebo aspoň po ich obvode a potom ich opäť uzatvoríme plastovým vrchnáčikom, aby sa nenafúkli. Prípadne ich zdeformovať aspoň tak, že na ne stúpime...

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie