Pozor na počasie: Na naše územie dnes dorazí studený front a intenzívne búrky!

K horúčavám sa dnes v bratislave môžu pridať aj búrky - Burka blesky
Páčil sa vám článok?

Počas dnešného dňa zasiahne naše územie studený front. Ten prinesie ochladenie, ale najmä intenzívne búrky.

Počasie bude dnes v strednej Európe pod vplyvom tlakovej níže so stredom nad východnou Škandináviou. Po jej prednej strane sa do našej oblasti presunie studený front, ktorý sa bude postupne rozpadať. Popoludní prinesie výraznejšie búrky. 

Prvé búrky vznikli už dopoludnia na severozápade Slovenska. Postupne vytvorili líniu a postupujú ďalej na juhovýchod. Tieto búrky však nebudú intenzívne a prinesú najmä zrážky. Na Orave napríklad napršalo aj cez 20 mm, v Zubrohlave za posledných 24 hodín 22,8 mm.

Intenzívne búrky sa k nám dostanú popoludní a večer. Tvoriť sa budú vo výrazne labilnom prostredí na rozpadávajúcom sa studenom fronte. Tieto búrky by mali doraziť približne po 14-tej hodine a prinesú okrem silného prívalového dažďa aj krupobitie, no najmä silný nárazový vietor. 

 Silné búrky sa môžu vyskytnúť na celom území Slovenska. V prípade že vytvoria líniu, môžu priniesť aj silný nárazový vietor, ktorý môže dosiahnuť viac ako 25 m/s. Búrky by mali prísť vo viacerých vlnách a vyskytovať sa budú až do noci.

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?