FOTO: Na bývalý bufet Centrál zostali už len spomienky – dnes na jeho mieste stojí moderná piváreň

Zdroj: FB Stará Bratislava

Páčil sa vám článok?

Jednou z dominánt Trnavského mýta bol pred rokom 1990 okrem už zaniknutého Centrálneho trhoviska či novopostavenej tržnice aj bufet Centrál, ktorý fungoval od roku 1965 na prízemí stredoškolského internátu, ktorý stojí na rohu Krížnej a Trnavskej ulice. Budova, v ktorom sa bufet nachádzal bola dokonca označená obrovským tanierom s príborom nad hlavným vchodom. Od roku 2014 sa v týchto priestoroch funguje Centrálna klubovňa, ktorá však už starý Centrál ničím nepripomína...

Bufet Centrál mal o pár rokov dlhšiu existenciu než neďaleké Kúpele Centrál, ktoré stavali 15 rokov, fungovali asi 5 rokov a ďalších 10 rokov sa z nich stávala ruina, ktorú napokon zrovnali so zemou a na jej mieste vyrástlo rovnomenné nákupné centrum. V ňom sa nachádza hneď niekoľko reštauračných zariadení ponúkajúcich jedlá z kuchýň rôznych krajín sveta, ale možno medzi nimi trochu chýba práve tá tradičná československá kuchyňa, akú ponúkal najmä za minulého režimu práve Centrál. Ten bol postavený po vzore známej pražskej Koruny a nachádzalo sa v ňom dvanásť predajných pultov. Pri vchode po pravej strane bol situovaný výčap, ktorý bol azda najnavštevovanejšou prevádzkou spomedzi všetkých ostatných okienok. V nich bolo možné zakúpiť si teplé a studené jedlá či zákusky, ktoré sa vtedy pripravovali priamo v kuchyni tohto pomerne veľkého bufetu. Celkovo v ňom bolo k dispozícii 70 miest na sedenie, aj keď väčšina na spôsob barových stoličiek a 120 miest na státie.

Nad každým okienkom bol výrazný nápis, ktorý zákazníkov navigoval, kde si čo môžu od predavačiek vypýtať. „My sme sem odbiehali cez prestávky zo školy na Metodovej a chodili sme si sem kupovať cesnakové langoše. Naša pani profesorka Úradníčková nás hneď na začiatku jej hodiny vždy odhalila, pretože neznášala tú ich výraznú vôňu, keď boli pretlačeným cesnakom potreté,“ napísala do diskusie o Centráli pani Jarmila Masaryková. „Bol to výborný bufet, s teplou aj studenou kuchyňou a naozaj tam celkom dobre varili, takže sa človek najedol za lacné peniaze,“ spomína Mário Šefčík. „Naša rodina sem chodila na výborný segedínsky guláš,“ dodáva Vlasta Toroková. „Mňa tam naši posielali po knedľu k nedeľnému obedu a zákusky. Najčastejšie to boli krémeše,“ napísala Katarína Horská. Pomerne negatívny názor prezentoval pán Milan Ščepka, ktorý si myslí, že zariadenia ako Centrál boli socialistické veľkovýkrmne: „Tiež sa tam grupovali dojížďáci, ktorí vám pozerali do úst, kedy prestanete jesť, aby sa mohli pustiť do zbytkov. Boli to socialistickí predchodcovia bezdomovcov. Bolo to umastené klasické reštauračné zariadenie 4 cenovej skupiny s odpornými WC zapáchajúcimi čpavkom. Neviem, kto na to môže nostalgicky a pozitívne spomínať, keďže to bol podobný humus ako napríklad Tempo na začiatku Námestia SNP.“ Čiastočné vysvetlenie ponúkol Igor Dobák, ktorý je presvedčený, že väčšina ľudí podlieha tzv. spomienkovému optimizmu a z minulosti si skôr pamätajú najmä tie pozitívne veci: „Tiež si myslím, že to bola viac-menej špinavá krčma, ale rád spomínam na to nejedno pivo, ktoré som tam dal.“

Pani Jana Bertóková – Repčíková si pamätá, že ju tam vzala mama raz cestou od lekára, ale mala dosť strach z tých divných ľudí, ktorí tam popíjali alkoholické nápoje. „Pivné reči štamgastov“ musela denno-denne počúvať aj Zuzana Podmanická, ktorá na internáte Strednej zdravotníckej školy v 80-tych rokoch s viacerými spolužiačkami bývala. „Podľa mňa bol Centrál celkom v pohode, kým nezačal chátrať. Škoda, že sme to nechali tak zničiť.“ Niekoľko rokov boli priestory opustené a vyzerali naozaj dosť desivo: 

Zdroj: abn

​Po rekonštrukcii tu vyrástla moderná piváreň Centrálna klubovňa - prvá zo série klubovní, ktoré sa dnes nachádzajú na viacerých miestach Bratislavy.

Zdroj: Klubovna.sk

Takto vyzerá bývalý Centrál dnes. Vchod sa presunul zo zadnej strany budovy a terasa sa tak mohla rozšíriť...

Zdroj: Google Maps

​(ars, foto: FB Stará Bratislava/vtedy.sk, klubovna.sk, google maps, abn)

 

Páčil sa vám článok?