Velikáni výtvarného umenia - klasici Filla a Fulla budú ozdobou osláv 100. výročia vzniku ČSR v Slovenskej národnej galérii

20.7.2018

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria v rámci projektu Made in Czechoslovakia, ktorý je venovaný 100. výročiu vzniku Československej republiky, pripravila výstavu FILLA – FULLA: Osud umělce / Osud umelca o tvorbe dvoch klasikov českého a slovenského moderného umenia: Emila Fillu (1882 - 1953) a Ľudovíta Fullu (1902 - 1980).

Obaja patria k najvýznamnejším postavám českého a slovenského umenia 20. storočia, každý z nich otváral svojím dielom nové a radikálne vývojové cesty, uvádzal do nášho umenia avantgardné prúdy a podnety z Európy. Výstava sa po prvýkrát pokúsi o porovnanie a paralely, ale i odlišnosti a špecifiká, umeleckých i životných osudov dvoch výrazných individualít s dôrazom na ich jedinečné tvorivé typy.

Výstava, ktorú otvorili 10. júla v Esterházyho paláci v Bratislave, potrvá do 21. októbra 2018. Kurátorsky sú pod expozíciou podpísané Katarína Bajcurová a Alexandra Kusá.

Zdroj: SNG

​Kunsthistorička Katarína Bajcurová je aj autorkou monografie Fulla, ktorá vyšla v roku 2009 vo Vydavateľstve SLOVART. Publikácia priniesla nový pohľad na život a dielo Ľ. Fullu. Venuje sa tvorbe tohto jedinečného umelca, ktorú dokumentuje bohatým ilustračným materiálom. Odhaľuje niektoré menej známe skutočnosti zo súkromného života, čo umelca provokovalo aj čo ho inšpirovalo. Súčasťou publikácie je rozsiahly poznámkový aparát, biografia, katalóg diel Ľ. Fullu, zoznam výstav, bibliografia.

(ts, foto: abn, SNG)

Páčil sa vám článok?