Kam na výstavu v lete?

17.7.2018
Výstava Filla - Fulla: Osud umelca

Zdroj: SNG

Páčil sa vám článok?

Letná ponuka výstav v Bratislave je plná rozličných výstav, ktoré by ste určite mali vidieť. Pozrite si naše tipy, čo ponúkajú bratislavské galérie a múzeá v prázdninovom období.

Slovenská národná galéria v rámci projektu Made in Czechoslovakia venovanému 100. výročiu vzniku Československej republiky pripravuje výstavu o tvorbe dvoch klasikov českého a slovenského moderného umenia: Emila Fillu (1882 - 1953) a Ľudovíta Fullu (1902 - 1980).
Ako informuje portál citylife.sk Výstava sa po prvýkrát pokúsi o porovnanie a paralely, ale i odlišnosti a špecifiká (aj protiklady), umeleckých i životných osudov dvoch výrazných individualít s dôrazom na ich jedinečné tvorivé typy, vnútorné vlastnosti tvorby, ako aj vonkajšie socio-kultúrne súvislosti. 

Zdroj: SNG

Aj tento rok je pre návštevníkov Danubiany pripravený Letný art festival plný umenia. V Danubiane sa predstavia spolu štyri výstavy v zastúpení zahraničných, aj slovenských umelcov. Uvidíte tvorbu Dušana Kállaya či Patrície Koyšovej, umeleckú dvojicu C.H. Pedersen & E. Alfelt.

Zdroj: Danubiana Meulensteen Art Museum

​Zberateľské poklady záchrancu židovského kultúrneho dedičstva vystavia po prvýkrát v bratislavskej synagóge. Eugen Bárkány prežil dramatický životný príbeh. Nikdy však neprestal vo svojej životnej misii – záchrane židovského kultúrneho dedičstva.

Zdroj: Židovské komunitné múzeum

V Slovenskom múzeu dizajnu na Kollárovom námestí bude predstavená expozícia 100 rokov dizajnu. Vznikla pri príležitosti 100. výročia založenia ČSR a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky. V expozícii sú prezentované doterajšie výskumy a diela z územia Slovenska, ktoré reprezentujú obdobie od roku 1918 až po súčasnosť a ktoré sú v zbierkovom fonde múzea. Všetko, čo nájdete na výstave si môžete pozrieť aj na webovej stránke 100scd.sk

Zdroj: citylife.sk

​Rôznorodá tvorba Rastislava Sedlačíka bude vystavená v Galérii Čin Čin. Práca Rastislava Sedlačíka spočíva v programovom komentovaní možnosti vizuálnej skúsenosti s krajinou a výtvarnej manipulácie s možným obrazom vizuálnej skúsenosti krajiny. 

Zdroj: citylife.sk

Na Bratislavskom hrade prebieha Česko-slovenská - Slovensko - česká výstava. Slovenské národné múzeum a Národní muzeum k 100. výročiu založenia Československa spoločne pripravili výstavný projekt, mapujúci dejiny spoločného štátu, života jeho obyvateľov, vrátane osudových okamihov spoločných dejín.  Ako vyzeral život v Československu? Aké hry sa deti hrávali a čím sa túžili stať mladí ľudia? Ktoré legendárne produkty sa v Československu vyrábali a za akých okolností vzniklo Československo? Na tieto ale i mnohé iné otázky sa výstava ponúka odpovede.

Zdroj: citylife.sk

Gandy gallery pozýva na výstavu slovenskej autorky Anny Daučíkovej. Na tejto prvej samostatnej prezentácii autorky v priestoroch galérie budú predstavené jej staršie práce z konca osemdesiatych a prvej polovice deväťdesiatych rokov, a to najmä práce na papieri a numerické maľby. Diela Daučíkovej aktuálne získavajú prestíž a uznanie na významných zahraničných prehliadkach a výstavách.

Zdroj: citylife.sk

​(citylife.sk,nc)

Páčil sa vám článok?