Dobrý nápad: Rehoľníci sa rozhodli, na čo použijú peniaze z koncertov

15.7.2018
0
Kostol Navštívenia Panny Márie

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Rehoľa Milosrdných bratov v Bratislave pripravila počas letných mesiacov cyklus večerných koncertov. Ako informoval organista Lukáš Kunst, ide o benefičné podujatia, ktoré potrvajú do 24. augusta.

Financie, ktoré počas koncertov získajú, chcú rehoľníci použiť na obnovu organu v kostole Navštívenia Panny Márie.

"Organ bol postavený koncom 18. storočia neznámym človekom. V 20. storočí ho za účelom modernizácie prestavali. Skriňa sa zachovala, avšak interiér organu je dispozične zmenený. Je to pneumatický organ. U tohto typu nástroja sa dosť často vyskytujú poruchy, ktoré je potrebné opraviť," povedal Kunst. 

Organ v kostole Navštívenia Panny Márie:

Zdroj: Adam Kováč

Väčšia oprava organu nebola dosiaľ realizovaná. "Ide nám o vyzbieranie finančnej čiastky na celkovú rekonštrukciu organu, ktorý je v súčasnosti v havarijnom stave. Funguje na 30 percent, často len za priaznivého počasia. Vlhkosť vzduchu totiž pôsobí na opotrebované časti hudobného nástroja," povedal organista. Ako doplnil, vďaka oprave spríjemní nielen liturgické úkony, čo je jeho hlavným poslaním, ale zároveň Bratislava získa ďalší nástroj využiteľný na koncertné účely.

Zdroj: Adam Kováč

Podporiť obnovu organu bude možné dobrovoľným vstupným. V rámci cyklu letných večerných koncertov sa predstavia študenti operného spevu a konzervatória v Bratislave (27.7.). Pripravené je aj podujatie Organ v záhrade (10.8.). Cyklus uzavrie koncert z dielne francúzskych hudobných velikánov (24.8.). Koncerty budú v záhrade areálu Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdných bratov. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?