VIDEO Dúhový PRIDE: Do ulíc dnes vyrazila LGBTI komunita

14.7.2018
0
Dúhový PRIDE 2018

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na Hviezdoslavovom námestí sa dnes koná ôsmy ročník festivalu Dúhový PRIDE Bratislava. Jeho cieľom je upozorniť, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

Témou tohto ročníka sú odchody mladých LGBTI ľudí do zahraničia. Na úvod sa prihovorili z pódia práve niektorí z nich. Napríklad Zara Kromková zo Spišskej Novej Vsi , ktorá po deviatich rokoch a zmene pohlavia odišla u nás od zamestnávateľa a žila v Nemecku. Dnes sa vrátila. "Keď som opustila pôvodného zamestnávateľa, nevedela som si na Slovensku napriek praxi, ktorú mám, nájsť prácu. Poslala som desiatky mailov a prišli mi tri odpovede a  aj to zamietavé," vysvetlila pre bratislavskenoviny.sk Zara s tým, že nikdy netajila fakt, že prešla tranzíciou, teda zmenou pohlavia. Predtým pracovala v jednej obchodnej sieti ako personalistka. Dnes však žije opäť na Slovensku a angažuje sa za práva transrodových ľudí.

Na PRIDE prišiel aj známy evanjelický teológ Ondrej Prostredník a ombudsmanka Mária Patakyová. Tá na tribúne vyhlásila, že sa na Slovensku z hľadiska práv párov osôb rovnakého pohlavia za posledný rok nezmenilo nič. "Uviedli sme do serióznej spoločenskej diskusie skutočnosť, že sexuálna orientácia nie je otázkou voľby, ale vrodenou danosťou človeka, ktorá sa nemá liečiť, ale rešpektovať? Vnímame, že spoločné dobro vie dlhodobo a stabilne dominovať aj v týchto partnerstvách?" pýtala sa ombudsmanka s presvedčením, že vzájomne sa podporujúce homosexuálne páry prejdú z tieňa na Slnko aj na Slovensku ako v krajine, v ktorej môže žiť každý slobodne a dôstojne.

Po prejavoch sa dav vydal na pochod z Hviezdoslavovho námestia cez Rázusovoa a Vajanského nábrežie, Šafárikovo námestie späť k Hviezdoslavovmu námestiu.

FOTOGALÉRIA:

Festival má zviditeľniť LGBTI ľudí, ktorí sa snažia zmeniť slovenskú spoločnosť k lepšiemu, a poukázať na to, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Aj aktuálny ôsmy ročník nadväzuje na podobné sprievody vo svete. "Aj pre celkový negatívny trend vo vývoji slovenskej spoločnosti považujeme za nevyhnutné ukázať, že LGBTI ľudia sú jej súčasťou, patria tu, medzi svojich priateľov, do svojich rodín, susedstiev, pracovných kolektívov a cirkevných spoločenstiev," uviedla hovorkyňa Pride Natália Tomeková.

VIDEO:

Aj na aktuálnom podujatí preto dostali priestor ľudia z LGBTI komunity, ktorí neodišli alebo, naopak, sa vrátili na Slovensko. "Nezanevreli na svoju krajinu a snažia sa o pozitívnu zmenu nielen pre seba, ale najmä pre ostatných ľudí, ktorí tu žijú," ozrejmila Tomeková. Hlavným posolstvom tohto ročníka sa preto stalo "My nikam neodchádzame - PRIDEme". Organizátori chcú povzbudiť všetky členky a členov LGBTI komunity, že má zmysel zostať na Slovensku a usilovať sa o lepší život s právnym uznaním ich partnerstiev, rodín a identity.

(ms, tasr) 

Páčil sa vám článok?