V Mýtnom domčeku plánujú múzeum Viedenskej električky a Starého mosta

10.7.2018
Mýtny domček

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

V Mýtnom domčeku pri bratislavskom Starom moste má v pláne mestská časť Staré Mesto vybudovať a prevádzkovať Múzeum Viedenskej električky a Starého mosta.

Tento zámer podporili aj poslanci hlavného mesta, ktorí mestskej časti koncom júna schválili prenájom tohto objektu mesta na neurčitý čas za symbolické euro na rok.

Hoci mesto len prednedávnom obnovilo fasádu domčeka, Staré Mesto bude doň musieť ešte zainvestovať ďalšie financie. "Rekonštrukcia stavby Mýtneho domčeka je nevyhnutná, nakoľko bez nej ju nie je možné užívať, a je na ňu potrebné vynaložiť nemalé finančné prostriedky," píše sa v materiáli, o ktorom rokovali poslanci.

Staré Mesto sa v júni minulého roka obrátilo na magistrát so žiadosťou o zverenie stavby Mýtneho domčeka na účely zriadenia stálej expozície o histórii Starého mosta a Viedenskej električky. Po komunikácii s magistrátom vo februári tohto roka požiadala mestská časť už o dlhodobý nájom Mýtneho domčeka s podmienkou jeho rekonštrukcie. Potom spresnila svoj zámer vybudovať múzeum aj plán investovať do obnovy objektu. "Výška investície a rozsah rekonštrukcie budú zrejmé z projektu, ktorý je možné dať vypracovať potom, čo mestská časť Staré Mesto bude mať majetkovoprávny vzťah k objektu," spresnili v materiáli.

Zdroj: Matúš Husár

Plány s rekonštrukciou a využitím Mýtneho domčeka sú dlhodobé. Naposledy minulý rok v apríli mestskí poslanci odsúhlasili prenájom objektu Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov za 100 eur ročne s cieľom zriadenia stálej expozície colníctva a finančnej správy. Podmienkou bola tiež rekonštrukcia domčeka za minimálne 100.000 eur. Finančné riaditeľstvo napokon nájomnú zmluvu nepodpísalo, pretože podrobnou obhliadkou objektu zistilo, že náklady na jeho rekonštrukciu niekoľkonásobne presiahnu pôvodne odhadovanú sumu 100.000 eur. Obnova mala pritom pozostávať z výmeny strechy, opravy okien, omietky či dlažby a sanácie proti vlhkosti.

V Mýtnom domčeku už bolo od mája 2012 prevádzkované Múzeum colníctva, ktoré od júla 2014 prešlo pod správu Finančného riaditeľstva SR. Činnosť múzea bola ale pozastavená z dôvodu rekonštrukcie bratislavského Starého mosta. V rokoch 2014-2015 riaditeľstvo opakovane podávalo na magistrát hlavného mesta žiadosť o prenájom Mýtneho domčeka.

Koncom augusta 2015 mestu prišla žiadosť o prenájom Mýtneho domčeka aj od občianskeho združenia Petržalský okrášľovací spolok na účely vybudovania Múzea Starého mosta a Viedenskej električky. Mesto tvrdí, že pre vtedy prebiehajúcu rekonštrukciu Starého mosta nemohlo tieto žiadosti riešiť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?