FOTO: Ako vyzerá odvrátená strana najdrahších a najznámejších schodov v Petržalke, ktoré v sobotu pokrstia?

Zdroj: Ľuboš Šmidák

Páčil sa vám článok?

O rekonštrukcii kovových schodov vedúcich z parkoviska na Bosákovej smerom na Mlynarovičovu ulicu už počul alebo čítal hádam každý. Škoda len, že nová atrakcia sídliska vôbec nezaručuje bezbariérový prístup napríklad pre vozičkárov, aj keď na prvý pohľad tak vyzerá. Z omylu vás však vyvedie fotografia urobená z opačnej strany, teda z chodníka...

O nových betónových schodoch so šikmou plošinou, ktoré počas júna vybudovali hneď vedľa drevených schodov s kovovou konštrukciou sme vás informovali aj na stránkach Bratislavských novín. Podľa zmluvy z mája 2018 mal Generálny investor Bratislavy za medzitým dokončené stavebné dielo zaplatiť viac než 28-tisíc eur, ale jeho zhotoviteľ – podnikateľ Ing. Martin Mikulaj z firmy CARNI HERBA v pondelok napokon vystavil faktúru na 9100 eur s tým, že náklady boli nižšie, nakoľko sa nemuselo zasahovať do neďalekej kanalizácie. Tá sa nachádza pod chodníkom, na ktorý ústi spomínané schodisko aj so šikmou plošinou. Ten je však pravdepodobne už dlho v dosť dezolátnom stave, teda v porovnaní s novými schodmi vedúcich z parkoviska určite. Ako však ukazuje fotografia urobená z chodníka smerom k šikmej plošine urobenej asi najmä pre vozičkárov, tak tá vôbec nie je bezbariérová, hoci by asi mala byť.

Zdroj: Facebook Zomri

​Hneď za ňou je asi osemcentimetrový a navyše ešte aj rozbitý, teda nerovný obrubník medzi okrajom betónového obvodového múrika a povrchom asfaltového chodníka. Osoby na invalidnom vozíku by asi mali dosť veľké problémy pri prekonávaní tejto zbytočnej prekážky či už pôjdu hore šikmou plošinou alebo sa k nej budú snažiť dostať z chodníka od Mlynarovičovej ulice. Nehovoriac o tom, že aj starší ľudia tu môžu utrpieť zbytočný úraz, ak si nevšimnú túto terénnu nerovnosť. Zdá sa teda, že nové betónové schody s plošinou v Petržalke nie sú úplne dokonalé a tak trochu pôsobia akoby sem ani nepatrili. Niektorí ľudia v diskusiách píšu, že by mali upraviť aj výjazd z plošiny smerom na chodník, aby to bolo naozaj bezbariérové, len sa obávajú, že by za to mesto muselo zaplatiť ďalších 5 až 10-tisíc eur. 

Napriek tomu sa mnohí Petržalčania tešia, že majú na svojom sídlisku takúto „dominantu“. Preto sa už počas najbližšej soboty, teda 7. júla chystajú svoje nové schody v rámci recesie slávnostne pokrstiť. Podujatie sa začne o 10:30 hod predpoludním a organizuje ho občiansky aktivista Miroslav Dragun, ktorý na podozrivú zákazku medzi mestskou spoločnosťou GIB a súkromnou firmou CARNI HERBA prostredníctvom sociálnej siete ako prvý upozornil. „Pozývam vás pokrstiť najdrahšie schody v strednej Európe, ktoré nechal Generálny investor Bratislavy vybudovať pri trhovisku na Mlynarovičovej. Bude pripravené drobné občerstvenie a prekvapenie,“ napísal pán Dragun do pozvánky na Facebooku, kde mu doteraz už vyše 600 ľudí nahlásilo, že má o udalosť záujem alebo sa jej chystá zúčastniť.

(ars, foto: Ľuboš Šmidák, Facebook Zomri)

Páčil sa vám článok?