V Novej Cvernovke dostanú nájomné byty ľudia bez domova

22.6.2018
0
Nájomný byt v Novej Cvernovke

Zdroj: Viktor Szemzö

Páčil sa vám článok?

Teto mesiac bol spustený program Housing First Cverna, ktorý v pilotnej verzii umožňuje ľuďom bez domova vytvoriť si domov. Tri takéto byty sa nachádzajú v priestoroch bývalého internátu v kreatívnom a kultúrnom centre Nová Cvernovka na Račianskej ulici, postupne majú v pláne ich vybudovať viac.

Tento projekt občianskeho združenia Vagus neznamená, že ľudia bez domova sa dostanú k bytom zadarmo, budú bývať za nižšiu sumu, ako je suma komerčného nájomného. To im môže pomôcť nájsť si stabilnú prácu a dostať sa späť do bežného života. "Každý z nájomníkov alebo nájomničiek podpisuje nájomnú zmluvu na 2 rokys cieľom ďalšieho predĺženia, ktorá je zaväzujúca v oblasti mesačných platieb a plnenia bežných pravidiel užívania priestoru," povedal nám Sergej Kára projektový riaditeľ OZ Vagus. Prví nájomníci sa nasťahujú do konca júna.

Výber nájomníkov prebieha aj v spolupráci s inými mimovládnymi organizáciami a spočíva v otvorenej ponuke stovkám ľudí bez domova, ktorí sa ocitajú v jednotlivých zariadeniach sociálnych služieb.

Menšie byty majú rozlohu 24m2 a väčšie cca 35 m2, kuchyňa je spoločná. Nás zaujímalo, kedy plánujú poskytnúť do nájmu aj ďalšie byty. "V tejto chvíli spúšťame len pilotný program, takže nemáme presný dátum, kedy budeme poskytovať ďalšie byty," informoval nás Sergej Kára.

V hlavnom meste sme takýto typ ubytovania doteraz nemali, v Bratislave síce existujú nocľahárne, no ide skôr o núdzové riešenie, alebo mestské sociálne ubytovne, no tie sú určené primárne pre rodiny s deťmi.

Organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova sa najskôr pokúšali presvedčiť zástupcov mesta Bratislava, aby vyčlenilo malý počet bytov pre pilotný projekt Housing First, avšak neúspešne. Preto sa spojili s hlavným partnerom projektu - Nadáciou Cvernovka, ktorá pre program poskytla priestory.

Okrem zabezpečovania základných potrieb ľudí bez domova, v OZ Vagus pracujú s ľuďmi bez domova na ich dlhodobom návrate do spoločnosti. Podporujú ich pri vybavovaní si základných dokladov, hľadaní práce, oddĺžení a zabezpečovaní dočasných foriem bývania.

Zdroj: Viktor Szemzö

Prostredníctvom Housing First Cverna chcú pridávať tiež možnosť trvalého ukončenia bezdomovectva. "Lebo najväčším problémom ľudí bez domova je paradoxne to, že nemajú domov. Keď je človek vyspatý, v bezpečí a má záruku trvalého bývania, môže si začať hľadať prácu, zbaviť sa dlhov a postupne ukončiť bezdomovectvo, " informujú z OZ Vagus.

Bratislava dnes trpí dlhodobým nedostatkom mestských nájomných bytov, ktorých má v priamej správe len necelú tisícku. Pre porovnanie, mesto Brno disponuje 29 000 mestskými nájomnými bytmi.

(TS,ncuki)

Páčil sa vám článok?