Do materských škôl v Rači prijali až 85 percent detí - pre ďalšie otvoria úplne novú škôlku

20.6.2018
Škôlky v rači prijali viac ako 70 percent zo všetkých prihlásených detí - Skolkari
Páčil sa vám článok?

Prístavby, nadstavby a rekonštrukcie materských škôl v Rači, ktoré mali za cieľ zväčšiť kapacity existujúcich budov a vytvoriť nové miesta pre račianske deti, sa po niekoľkých rokoch prác ukázalo ako dobrý krok. A to napriek tomu, že už sa naplno prejavil aj populačný nárast: tento rok bolo odovzdaných dohromady všetkých prihlášok 431, čo je až o 52 viac ako minulý rok.

Z celkového počtu žiadostí sa vyselektovalo 373 detí s trvalým pobytom v Rači, pričom starších ako 3 roky bolo 252. Z nich sa nakoniec podarilo umiestniť až 214 detí, čo znamená, že škôlky v Rači prijali až 85 percent záujemcov starších ako 3 roky s trvalým pobytom v Rači. Mestská časť Rača už niekoľko rokov investuje do budov predškolských zariadení nemalé peniaze a snahu, aby dokázala prijať čo najviac detí. Absolútnou prioritou sú deti rodičov s trvalým pobytom v Rači. „Pri prijímaní som v prvom rade počítala s račianskymi deťmi a tiež som sa snažila prijať deti z blízkeho okolia škôlky, aby som rodičom ušetrila ráno cestu autom a problém s parkovaním,“ povedala Stanislava Mazáčková, riaditeľka materskej školy Barónka, kde z 27 prijatých detí sú všetko deti z Rače. Račianska samospráva okrem toho v súčasnosti rekonštruuje a pripravuje úplne novú materskú školu na Novohorskej ulici s kapacitou ďalších 85 miest, kde budú môcť byť prijaté ďalšie 3 a viac ročné račianske deti, ktorým sa neušlo miesto, rovnako ako aj račianske deti mladšie ako tri roky a v prípade zostávajúcich voľných miest aj deti z iných mestských častí.

„Rodičom, ktorým aktuálne prišlo zamietavé stanovisko k prijatiu ich dieťaťa,  odporúčame navštíviť ktorúkoľvek zo škôlok a na pripravenom tlačive písomne vyjadriť svoj predbežný záujem o MŠ Novohorská 1,“ uviedla vedúca Školského úradu v Rači Angelika Bezděková. V MŠ Novohorská prebehne prijímanie a následné rozhodnutie o prijatí/neprijatí až po zrealizovaní výberového konania na riaditeľku,  jej menovaní a nástupe do funkcie. Počet miest v materskej škole na Novohorskej ulici sa odhaduje na 85, konečné slovo v určení kapacity bude mať úrad hygieny - RÚVZ Bratislava. Otvorenie škôlky na Novohorskej a nástup detí sa bude odvíjať od kolaudačného procesu budovy, predpokladaný termín je začiatok roku 2019.

(ts, ars, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?