FOTO: Zbúrali historický dom Kesselbauerovcov na Námestí 1.mája - na jeho mieste má vyrásť rovnomenná rezidencia

17.6.2018

Zdroj: FB Bratislavské rožky

Páčil sa vám článok?

Dom Kesselbauerovcov, ktorý stál na dnešnom Námestí 1.mája od 19. storočia je už minulosťou. Pred niekoľkými dňami ho kompletne zrovnali so zemou a na jeho ruinách by mala v nasledujúcich rokoch vyrásť nová bytová rezidencia nazvaná Kesselbauer.

​V tomto dome sa kedysi nachádzalo známe bratislavské pekárstvo. Práve tu sa v druhej polovici 19. storočia mimoriadne vzmohol pekár Alexander Kesselbauer. Dodával chlieb a pečivo aj do domácnosti arcikniežaťa Friedricha, ktorý so svojou rodinou obýval palác patriaci pôvodne kniežaťu Grassalkovichovi. Kesselbauerova pekáreň sa nachádzala na vtedajšom Sennom trhu (Heumarktplatz) číslo 15 (teraz 13). Jeho dom vznikol prestavbou staršieho objektu z konca 18. či začiatku 19. storočia, ku ktorému pristavali nový jednoposchodový priečelný trakt ozdobený nízkym štítom. Ten staval pravdepodobne Alexander Feigler, ktorého vlastný dom stál len o niekoľko parciel bližšie k palácu arcikniežaťa Friedricha. Výhodou Kesselbauerovho domu bolo aj to, že stál neďaleko mestskej plynárne (ktorá bola na hornom konci dnešného Kollárovho námestia, resp. na mieste staršej budovy Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU).

Hoci chlieb aj pečivo sa stále pieklo v klasických, drevom vykurovaných pekárskych peciach, ale v prevádzke, najmä ako zdroj osvetlenia, bol svietiplyn veľmi potrebný. Kesselbauerovci vlastnili ešte dva domy na terajšej ulici s preneseným názvom Suché mýto a mali tam v období medzi dvoma vojnami predajňu.Po druhej svetovej vojne pekáreň zoštátnili, výroba však ešte asi 20 rokov pokračovala. Dom bez náležitej starostlivosti za pol storočia pustol. Už približne od roku 2006 bol aj tento historický pekárenský objekt zrejme určený na zánik.

Pred niekoľkými dňami ho skutočne kompletne zbúrali:

Zdroj: FB Bratislavské rožky

Na pozemku, kde ešte pred niekoľkými dňami boli ruiny domu pekára a podnikateľa Alexandra Kesselbauera, bude stavať spoločnosť Proxenta nový bytový komplex. Aspoň malou útechou je, že developer si vzal chlieb ako synonymum domova a genius loci tohto miesta ako inšpiráciu pre názov rezidencie, ktorá by aspoň takto mohla zostať aj v pamäti ďalších generácií.

„Hoci dezolátny stav pôvodnej budovy neumožňoval jej zachovanie a rekonštrukciu, vystavaním repliky historickej fasády dokážeme jej krásu a jedinečnosť zachovať aj pre budúce generácie,“ píše sa na oficiálnej stránke venovanej komplexu Kesselbauer.

Nachádza sa na nej aj takáto vizualizácia vonkajšej podoby novej budovy:

Zdroj: Kesselbauer.sk

​Jeden objekt ponesie dva odlišné architektonické štýly, vďaka čomu ostane zachovaná súčasná podoba námestia. Dva architektonicky i výškovo odlišné objekty, ktoré zdanlivo nemajú okrem susedstva nič spoločné, tak vytvoria harmonický celok s pôdorysom v tvare písmena U.

Vo dvore rezidencie Kesselbauer by to o pár rokov vraj malo vyzerať nejako takto:

Zdroj: Kesselbauer.sk

​(ars, foto: FB OZ Bratislavské rožky, Kesselbauer.sk)

Páčil sa vám článok?