Do osláv Dňa Dunaja sa zapojí aj SAV

14.6.2018
Dunaj a Karloveské rameno

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja čaká túto sobotu (16.6.) na návštevníkov podujatia Deň Dunaja program v bratislavskom Vodárenskom múzeu.

Dve vedecké pracoviská  Slovenskej akadémie vied - Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV a Ústav polymérov SAV sa zapoja do osláv a ukážu, čo všetko je s Dunajom spojené a ako a prečo ho treba chrániť."

Návštevníci si vlastnoručne vyzbierajú, a tým pádom aj vyčistia okolie Dunaja od odpadu, vyzbieraný odpad u nás v stánku za našej asistencie vytriedia. Z nájdenej plastovej fľaše si vyrobia svoj vlastný šperk alebo iný predmet pomocou elektrostatického zvlákňovania roztoku plastu. Pomôže im s tým naša vedkyňa Alena Šišková a umelkyňa VŠVU Jaroslava Frajová," povedala Silvia Podhradská z Ústavu polymérov SAV.

Ústav je od roku 2017 zapojený v environmentálnom projekte PlasticFreeDanube. Polymérni vedci riešia v projekte problémy plastového odpadu v a pozdĺž Dunaja. Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV bude návštevníkom prezentovať živé organizmy, ktoré sú svojím životom viazané na Dunaj - živé ryby, vodné bezstavovce alebo rôzne rastliny. "

V rámci nášho projektu 'LIFE - Reštitúcia jesetera malého v rakúskom úseku Dunaja' sa môžu návštevníci oboznámiť s týmto vzácnym druhom rýb, ktoré sú vlajkovými druhmi v Dunaji. Je to posledný druh jesetera, ktorý sa v našom úseku Dunaja ešte vyskytuje, no aj jeho stavy výrazne klesajú. Jedným z cieľov tohto projektu je obnoviť populáciu jesetera malého v úseku Dunaja medzi Bratislavou a Viedňou," povedal Ladislav Pekarík z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV.Ústav pripravil pre návštevníkov aj možnosť zapojiť sa do systému VISITOR, ktorý umožňuje pomocou aplikácie pre smartfóny zapojiť širokú verejnosť do mapovania nepôvodných druhov rastlín a živočíchov. 

Zdravý Dunaj a jeho prítoky by mali byť v centre záujmu obyvateľov, ktorí žijú v jeho povodí. Dunaj je hotspotom biodiverzity vodných ekosystémov v Európe, poskytuje veľké množstvo ekosystémových služieb, ako sú kvalitná pitná voda alebo obrovská produkcia lužných lesov, a ako hlavný prítok má priamy vplyv aj na Čierne more.

(TASR)

Páčil sa vám článok?