Ind Nishit obvinený z vraždy Bratislavčana Braňa na súde – na čom postavil svoju obhajobu?

13.6.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Včera sa začal a dnes pokračuje súd so slovenským občanom indického pôvodu Nishitom T., ktorý je obvinený zo zavraždenia 37-ročného futbalistu Branislava B. Rodina zabitého Bratislavčana žiada prostredníctvom svojho advokáta okrem primeraného trestu vo väzení aj státisícové odškodné.

Nishita na súd prvýkrát priviedli v utorok predpoludním v putách, tesne pred začiatkom hlavného pojednávania, ktoré bolo stanovené na 10:30 h ráno. Jeho obhajca žiadal, aby nebol obžalovaný súdený za vraždu, nakoľko konal v sebaobrane. To vyvolalo v sále veľkú nevôľu prítomnej verejnosti, ktorej súčasťou bola aj švagriná zavraždeného Braňa a jeho brat. Na druhej strane prokurátor odmietol dohodu o vine a treste a žiada súd o čo najprísnejší trest. Na pojednávaní Nishit povedal, že sa necíti byť vinný. Tvrdil, že sa len bránil pred agresívnymi mužmi. Odvolával sa aj na video z bezpečnostnej kamery, ktoré sa počas ôsmich mesiacov jeho pobytu vo vyšetrovacej väzbe  objavilo na verejnosti. „Ako je vidno z videa, ja som mierumilovne kráčal smerom k centru mesta, keď ma zrazu zastavili traja muži. Začali ma strkať, biť a verbálne urážať rasistickými rečami," povedal Nishit na súde. Jeho vyhlásenie zaznelo v anglickom jazyku, takže v súdnej sieni bola prítomná aj tlmočníčka. „Bol som v šoku, pretože som ich nepoznal a nevedel som, prečo na mňa tak agresívne útočia. Kým ma bili, počul som, ako na mňa kričia slová ako terorista a cigáň. Bol to rasistický útok, vyhlásil na súde obžalovaný. Jeho tvrdenia sa snažil poprieť jeden zo svedkov a poškodených, ktorý sa vyjadril v tom zmysle, že Braňo pracoval s ľuďmi rôznych národností, takže vylučuje, aby mal smerom k Nishitovi rasistické poznámky.

Zdroj: TASR

K incidentu medzi Indom a trojicou mužov došlo v piatok 7. októbra 2017 na Hviezdoslavovom námestí a hádka sa začala pre spor o taxík. Chlapi do seba najskôr len strkali, ale potom Nishit vytiahol z vrecka vyskakovací nožík s 10-centimetrovou čepeľou, ktorou bodol do boku 33-ročného Ukrajinca a Braňovi zasadil štyri rany do krku a tvárovej oblasti a ten následkom ťažkých zranení a veľkej straty krvi podľahol priamo na chodníku pri nemeckej ambasáde. Polícia Inda krátko po čine zadržala na Námestí SNP pri Alizé a následne putoval do väzby. V marci žiadal súd, aby mohol byť stíhaný na slobode, s čím okresný súd najskôr súhlasil, ale krajský súd na základe sťažnosti prokurátora ponechal teraz už obžalovaného Nishita vo väzbe. Dnes počas pojednávania už vypovedať nechcel s tým, že počas vyšetrovania odpovedal na všetky otázky. Keďže sa necíti vinný, tak odmieta uhradiť rodine nebohého odškodné. Zástupca poškodených totiž žiada od obžalovaného vyplatiť nemajetkovú ujmu po 150-tisíc eur pre každého z rodičov, a viac než 70-tisíc pre brata a 30-tisíc pre Braňovu švagrinú. Rozsudok by si mal muž obžalovaný z vraždy vypočuť pravdepodobne ešte v lete tohto roka.

(ars, foto: TASR)

Páčil sa vám článok?