Dúbravku čaká čerešňová sobota – čo všetko je pre zábavu ľudí pripravené?

12.6.2018

Zdroj: MČ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Zábava s čerešňami na všetky spôsoby. Taká bude už táto sobota 16. júna v mestskej časti Bratislava – Dúbravka. Program sa začne o 15-tej hodine pred Domom kultúry Dúbravka. Najskôr dostanú priestor tradície, strihanie čerešňového strapca a vystúpi spevácky zbor Matice slovenskej.

Podujatie bude pokračovať hudobne. Vystúpiť by mala kapela Oukey, speváčka Ivanna Bagová či formácia Happyband. Súčasťou čerešňovej zábavy budú aj stánky s občerstvením, ktoré sa pred kultúrnym domom otvoria okolo 13-tej popoludní. Sprievodnou akciou bude súťaž Masterplank, začne sa o okolo 16tej.

Koncom mája vypísali Dúbravské noviny Veľkú čerešňovú súťaž. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – fotografickej a výtvarnej. Počas soboty sa Dúbravčania dočkajú jej vyhodnotenia. Čerešňovou sobotou bude sprevádzať Petra Hublová.

Mestská časť Bratislava Dúbravka začala pred dvomi rokmi oživovať svoju čerešňovú tradíciu a slávnu minulosť. Dúbravka bola totiž kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy. Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín. Dúbravčania zo železničnej stanice v Lamači v sezóne mohli denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy. Typické jedlo pre Dúbravku bolo preto také, ktoré obsahovalo aj čerešne.

(ts, foto: MČ Dúbravka)

Páčil sa vám článok?