Začína sezóna kúpalísk: Na väčšine zaplatíte za vstupné viac

27.5.2018
0
Matadorka

Zdroj: Kúpalisko Matador

Páčil sa vám článok?

Správa telovýchovných a rekreačných zariadení má v správe 6 kúpalísk s bazénmi – Rosnička, Tehelné pole, Delfín, Lamač, Rača, Krasňany a prírodné kúpalisko Zlaté piesky. Ako sú pripravené na letnú sezónu?

„Vzhľadom na zvýšenie prevádzkových nákladov uvažujeme nad úpravami cien na kúpaliskách,“ informoval nás riaditeľ STARZ-u Peter Vojtko. Pôjde zrejme o zvýšenie z minuloročných 3,60 eura na 4 eurá pre dospelého na väčších kúpaliskách. 

Keď sme sa minulý rok návštevníkov pýtali na to, čo im chýba na kúpaliskách, mnohí žiadali zlepšiť hygienu šatní a WC. Čo sa teda podarilo? „V areáli Zlaté piesky sme pristúpili k rekonštrukcii dvoch hygienických objektov, nakoľko boli morálne a technicky zastaralé,“ informuje riaditeľ. Šlo o jeden objekt pre mužov s kapacitou 10 kabíniek, 14 pisoárov a 4 umývadiel a objekt pre ženy s 22 kabínkami a 4 umývadlami. „Objekty prešli kompletnou rekonštrukciou s novými keramickými povrchmi, novými hygienickými zariadeniami a elektroinštaláciou. Zároveň pripravujeme v areáli Zlatých pieskov výmenu kontajnerových sociálnych zariadení pri tobogane za nové.“

Tešiť sa môžu aj na letnom kúpalisku v Krasňanoch, kde mali minulý rok len dočasnú unimobunku s wc. Momentálne prebiehajú práce na výstavbe nového hygienického objektu, ktorý ju nahradí. „Výstavbou vyriešime aj nové bezbariérové hygienické zariadenie. Objekt je rozdelený na dva funkčné komplexy, na jednej strane je komplex spŕch s dvoma sprchovacími hlavicami, wc so sprchou pre imobilných a technická miestnosť s elektrickým ohrievačom vody. Na druhej strane objektu sa nachádza komplex wc s 5 toaletami, 3 pisoármi a 2 umývadlami.“

Jedna z najväčších plánovaných opráv bola rekonštrukcia veľkého plaveckého bazéna na Rosničke. V súčasnosti je podľa informácií STARZ-u pred dokončením. Na svete je nový bazén s rozmermi 21,0 x 50,0 m a hĺbkou 1,0 - 1,80 m. „Súčasťou rekonštrukcie je aj úprava okolia bazéna s novými spevnenými plochami spolu so vstupnými brodiskami, sprchami a novým mestským mobiliárom,“ informoval riaditeľ.

Ľudia by v bazénoch, najmä na Tehelnom poli či v Lamači privítali aj teplejšiu vodu. STARZ tieto požiadavky eviduje. „V súčasnosti môžu návštevníci využívať teplejšiu vodu na kúpalisku Rosnička a Tehelné pole, kde máme zabezpečený ohrev bazénových vôd,“ vyjadril sa Peter Vojtko. „V Lamači sme zatiaľ zabezpečili ohrev vody v detskom bazéne. Po aplikácii výstelky stien bazénového telesa bazénovou fóliou sa teplota vody v bazénoch výrazne zlepšila.“ Problémom sú však financie a náročnosť obnovy, keďže väčšina zariadení bola spustená do prevádzky pred viac ako 20-timi rokmi.

Čoraz viac ľudí preferuje zdravšie stravovanie a rozšírenú ponuku by privítali aj na kúpaliskách. Výhodu majú Rosnička a Delfín, ktoré majú reštaurácie. Avšak tam, kde sú len bufety... „Aj napriek snahe rozšíriť sortiment jedál, rozsah a ponuku služieb na kúpaliskách závisí od výsledkov ponukového konania alebo obchodných verejných súťaží. STARZ v minulosti rokoval s prevádzkovateľmi bufetov o možnosti rozšírenia sortimentu jedál a bude rokovať aj pred touto letnou sezónou,“ uistil Peter Vojtko.

Zdroj: TASR

​Aj tento rok bude otvorené letné kúpalisko Ekoiuventa – Mičurin. Zmenou je, že tento rok bude zavedené vstupné v minimálnej výške tak, aby pokrylo prevádzkové náklady fungovania bazéna. „Jeho výška bude známa až po vykonanej analýze predpokladaných nákladov,“ informovali nás z odboru komunikácie a protokolu ministerstva školstva.

Zdroj: Facebook Kúpalisko Ekoiuventa

​Predpokladaný termín otvorenia je 20. júna, závisí to však aj od počasia. „Kapacita kúpaliska je schválená regionálnym úradom verejného zdravotníctva na maximálne 150 ľudí. V letnej sezóne ho bude prevádzkovať organizácia Iuventa, ktorá je priamo riadenou príspevkovou a rozpočtovou organizáciou ministerstva školstva,“ uviedli. Prevádzkový poriadok a otváracie hodiny budú rovnaké ako v minulom roku.
Novinkou, ktorú sa chystajú zaviesť v spolupráci s OZ – Hrad Slavín, bude pravidelné večerné premietanie filmov v amfiteátri. Naplno chcú využiť aj možnosti detského ihriska spojené s aktivitami detí, ako je napríklad kreslenie a taktiež zriadiť voľne dostupnú knižnicu. Minulý rok navštívilo kúpalisko od 3. 7. 2017 do 11. 9. 2017 viac ako 31 000 návštevníkov.

Kedy štartuje sezóna? „Na kúpaliskách Rosnička, Delfín, Lamač máme ohrievanú vodu alebo čiastočne ohrievanú vodu v bazénoch. Kúpalisko Tehelné pole má pomerne vysokú návštevnosť. Preto tieto kúpaliská otvárame 2. júna,“ povedal nám Peter Vojtko.

Zdroj:

Kúpaliská v Rači sú bez ohrevu bazénových vôd, preto tam sezóna začína od 16. júna. Ukončenie sezóny je plánované na 2. septembra, avšak priaznivé počasie ju môže predĺžiť. Otváracie hodiny na kúpaliskách sú naplánované v priebehu júna v pracovných dňoch od 12.00 h do 19.00 h., na Zlatých pieskoch od 12.00 h do 18.00 h. Počas víkendov budú kúpaliská otvorené od 10.00 h do 19.00 h, Zlaté piesky od 9.00 h do 18:00 h.

STARZ sa zapojil aj do výzvy „Podpora rozvoja športu na rok 2018“, ktorú vyhlásil úrad vlády. Ak by jeho projekty uspeli, na Zlatých pieskoch by mohol vzniknúť Detský trampolínový park a obnoviť by sa mohli aj športové pomôcky.

Minulý rok navštívilo kúpaliská v správe STARZ-u 253 525 návštevníkov, čo bolo o 98 346 osôb viac ako v roku 2016, kedy dosiahli jednu z najnižších návštevností za posledných 20 rokov. Tržby zo vstupného predstavovali 628 000 eur, čo bolo o 196 829 eur viac ako v predchádzajúcom roku.

(in)

Páčil sa vám článok?