VIDEO: Slováci budú hrať o rok na MS v hokeji svoje domáce zápasy v Košiciach. Berú to Bratislavčania ako podraz?

23.5.2018
Hokejistom sa bude fandiť aj na hviezdoslavovom námestí - Hokej fans1
Páčil sa vám článok?

Je rozhodnuté. Slovenský hokejový zväz včera aj oficiálne potvrdil to, o čom sa už niekoľko dní šepkalo. Naša reprezentácia odohrá svoje domáce zápasy na svetovom šampionáte v roku 2019 na zimnom štadióne v Košiciach. Toto rozhodnutie nahnevalo aj viacerých bratislavských poslancov, ktorí to vnímajú ako podraz, nakoľko mesto Bratislava investovalo dosť veľa peňazí do rekonštrukcie Arény Ondreja Nepelu.

Slovenská hokejová reprezentácia odohrá základnú skupinu budúcoročných hokejových majstrovstiev sveta v Košiciach. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) tak nevyhovel bratislavským mestským poslancom. Tí v marci pri schvaľovaní nájmu Zimného štadióna Ondreja Nepelu na šampionát žiadali, aby Slováci hrali v Bratislave. Mestský poslanec Jozef Uhler to vníma ako podraz. V nájomnej zmluve, ktorú v apríli SZĽH podpísal s mestskou organizáciou Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta, sa píše, že zväz vyvinie maximálne úsilie na to, aby zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie boli od základnej skupiny odohraté v Bratislave. Šéf SZĽH Martin Kohút argumentuje, že pri konečnom rozhodnutí zavážili viaceré faktory a hlavným dôvodom bolo, že tentoraz chceli vyjsť v ústrety fanúšikom z východu Slovenska. „Využili sme právo organizátora presunúť Nórsko so Slovenskom. Slovensko sa presunulo do košickej a Nórsko do bratislavskej skupiny. Chceme, aby boli tieto majstrovstvá úspešné," vysvetlil. V prípade postupu do štvrťfinále sa presunie slovenský tím do hlavného mesta. Pri rozhodovaní podľa Kohúta zavážilo aj ekonomické hľadisko a prepočty SZĽH potvrdili aj tohtoročné majstrovstvá v Dánsku. „Reprezentácia Dánska nehrala v hlavnom meste a videli sme v praxi, aký to malo vplyv na celkovú návštevnosť," podotkol Kohút.

Bratislavskí mestskí poslanci však tento krok SZĽH vnímajú rôzne. Uhler tvrdí, že mestské zastupiteľstvo vyhovelo žiadosti zväzu podľa jeho požiadaviek. „Chceli sme od nich, aby Bratislava ako hlavné mesto hostilo práve slovenský tím v základnej skupine. Stal sa však podraz a SZĽH nás jednoducho oklamal. Vnímam to ako neférové," skonštatoval pre TASR. Je presvedčený, že Bratislava je pre väčšinu Slovákov dopravne dostupnejšia a má štadión s vyššou kapacitou, takže by zápasy slovenskej reprezentácie mohlo sledovať viac Slovákov. 

Dnešný šport sa podľa mestského poslanca Branislava Kaliského správa trhovo a je viac o peniazoch, ako o radosti. „Malo to byť o propagácii krajiny a hlavného mesta, nakoniec je to o tom, kde má zväz lacnejší prenájom. Logicky však mali hrať Slováci v Bratislave," povedal pre TASR. Poslanec Martin Chren sa bude zaujímať, aké maximálne úsilie vyvinul SZĽH, aby naplnili zmluvu, ktorú s hlavným mestom dobrovoľne podpísal.

„Slovensko je malá krajina a takéto obrovské podujatie by malo prinášať benefity do celej krajiny, nielen do Bratislavy," myslí si, naopak, poslankyňa Lucia Štasselová. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že mestské zastupiteľstvo nemôže svojimi uzneseniami zaväzovať SZĽH. „Tie uznesenia sú niekedy mimo akúkoľvek predstavivosť. O atmosféru a fanúšikov Bratislava nepríde ani v skupinovej fáze. Budú tu hrať Švédi a Švajčiari, ako aj atraktívni Rusi," povedal. Bratislava bude hostiť aj tímy z Česka, Nórska, Lotyšska, Rakúska a Talianska. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji budú Bratislava a Košice hostiť od 10. do 26. mája 2019.

Na východe sa tešia, ale v Bratislave prevláda skôr sklamanie...

Medzi prvými vyjadril svoju nespokojnosť legendárny hokejista Jozef Golonka:

 

Bratislavské noviny oslovili v ankete viacero ľudí nielen z Bratislavy, ale aj rôznych kútov Slovenska a dokonca aj Českej republiky a opýtali sa ich, či im neprekáža, že Slováci budú hrať základnú skupinu MS v hokeji v Košiciach.  

Roman Bomboš, moderátor: Som síce lokálpatriot, ale to, že naši budú hrať v Košiciach mi neprekáža. Práve naopak, minule sme ich mali doma my, nech si ich teda užijú aj na východe a ak bude hrať Laco Nagy, tak to bude zaslúžená rozlúčka pred domácim publikom. Osobne si myslím, že reprezentáciu v Bratislave uvidíme, pretože naši postúpia do štvrťfinále. Ekonomicky je to rozumné riešenie a navyše, aj v Bratislave máme možnosť uvidieť vynikajúce mužstvá, takže sa na hokej bude chodiť rovnako hromadne a fanzóny budú žiť takisto primerane. Vidím to na bronz...

Bandy Čikoš, hudobník: Na hokejovom zväze asi vedia, prečo chcú hrať v Košiciach, ale aj tak si myslím, že by mali Slováci hrať vo svojom hlavnom meste, teda v Bratislave.

Marek Čulen, DJ: Jasné, že sa mi to nepáči. Nechce sa mi cestovať za hokejom do Košíc. Bratislava je hlavné mesto a tam by mali hrať naši hokejisti aj základnú skupinu.

Ľubomír Galko, politik: Inak, mne vôbec nevadí, že budú naši hrať základnú skupinu MS 2019 v hokeji v Košiciach. Práve naopak - som tomu rád a do Košíc na nejaký zápas určite rád prídem.

Andrej Wallner, moderátor: Som z toho trochu smutný, myslel som si, že sa naši predstavia v hlavnom meste. Tak a čo, televízor nám doma funguje a hokejisti sa predstavia v hlavnom meste východu. Počul som už aj vtipy na to, že "nevadííí" - aspoň nebudú veľké kolóny pri zimáku. O vycestovaní do tejto destinácie počas MS v Hokeji 2019 som zatiaľ neuvažoval. V Košiciach som bol v minulosti niekoľkokrát, ešte keď tam nebolo nič a myslím si, že je to pekné mesto ako aj celý kraj. Ta ne?

Peter Migaš, SKY Rádio - Prešov: Samozrejme, že na východe sa všetci ľudia veľmi tešia a nielen na zápasy slovenskej reprezentácie. Tešia sa na atmosféru kompletných MS. Ľudia sú naštartovaní natoľko, že sa začínajú medzi sebou mobilizovať. Mnohopočetné skupiny z rôznych miest na východe. Dokonca dostávam otázky typu, kedy budú listky a či neviem koľko budú stáť. Sú ľudia, ktorí chcú isť na všetky zápasy v skupine, teda nielen na slovenský manšaft. Zavládla tu jednoducho eufória. U nás v SKY rádiu sme tejto téme včera vyčlenili priestor počas celého popoludňajšieho vysielania.

Ján Valovský, Bratislava: Ja s tým súhlasím. Kľudne by som aj vycestoval do Košíc, ale to by však musel byť zápas SVK vs. CZE. Inak zaujímavé, že som už začal nad tým rozmýšľať, žeby som deti zobral na výlet. Vecer ľahneme do vlaku, ráno sme v Košiciach a pozdával by sa mi napríklad zápas našich s Kanadou.

Juraj Zábojník, kandidát na prezidenta SR: Neviem ešte, čo bude o rok. Ale ak sa mi podarí do konca tohto roka zozbierať dostatočný počet podpisov na podporu mojej prezidentskej kandidatúry a potom v marci vyhrať voľby na hlavu štátu, tak im rád prídem tie majstrovstvá sveta do Košíc otvoriť alebo si aspoň pozrieť nejaký zápas Slovenska.  

Natália Glosiková, tanečnica: Určite ma to mrzí. Rada by som si pozrela zápas Slovenska v Bratislave, ale keďže aj na posledných majstrovstvách sveta v hokeji hrali naši hokejisti v hlavnom meste, tak si myslím, že je fér dopriať túto možnosť fanúšikom na východe Slovenska a ukázať všetkým, že niečo tam je.

Andrej Miklánek, bývalý hokejový komentátor: Je to dobré rozhodnutie zo športového i marketingového hľadiska. Bratislava bude počas základnej skupiny patriť hlavne českým a rakúskym fanúšikom. Napokon, podobne to bolo aj v prípade iných usporiadateľských krajín. Ak chce bratislavský fanúšik vidieť zápas Slovenska v základnej skupine naživo, nech si spraví výlet do Košíc, aspoň lepšie spozná túto perlu východného slovenska. A napokon, ak slovenská reprezentácia prelomí bránu postupu zo základnej skupiny, tak si ju užijú naživo aj fanúšikovia z Bratislavy.

Mário Feherváry, otec nášho reprezentačného obrancu Martina: Ja si myslím, že je to úplne v poriadku. Nemám s tým najmenší problém. 

Michal Drobný, hokejbalový tréner: V podstate mi to je jedno a logicky mi vychádza, že ak na predošlých MS hrali v Bratislave tak tentokrát to vyšlo na Košice. Pre mňa ako Bratislavčana je to práve naopak radosť, že ak postúpia tak budú hrať v Bratislave, kde bude aspoň týždeň kľud od cezpolných blavákov.

Nikola Skřekucká, modelka z ČR žijúca v BA: Budúci rok je v tejto chvíli ešte pre mňa dosť ďaleko. Pokiaľ budem mať možnosť a čas, tak určite by som si takúto atmosféru nenechala ujsť. Pre mňa je toto rozhodnutie výhodné, nakoľko žijem v Bratislave a taktiež moji krajania to budú mať z Českej republiky do Bratislavy bližšie. Ale na druhej strane aj CZ tímu by som dopriala vidieť krásu historických Košíc. Keďže žijem na Slovensku, tak samozrejme držím palce aj vám a práve preto najhoršie znášam vzájomné zápasy Čechov proti Slovákom, ale priznám sa, že ma vždy poteší a som hrdá, ak sa našim, teda Čechom podarí nad nimi vyhrať. Možno je aj pre Bratislavčanov dobré, že pôjdu na výlet do Košíc. Podľa mňa je toto mesto jeden z klenotov Slovenska a bohužiaľ poznám veľa Slovákov, ktorí ich ešte nikdy nenavštívili. Tak možno práve hokej sa stane tým dôvodom. 

(ars, TASR, video: FB, foto: abn) 

Páčil sa vám článok?