Bratislavčania, spoznávate túto krčmu?

23.5.2018
0
Historická krčma U čerta

Zdroj: webumenia.sk

Páčil sa vám článok?

Na mieste starej Vydrice po komunistickom ničení opäť vyrástli originálne, a pre Podhradie tak charakteristické krčmičky, podniky, vinárne a pivárne, ktoré nadväzujú na jej historického ducha. Starí Bratislavčania i tí prisťahovaní si chodia vychutnávať atmosféru tejto jedinečnej časti bratislavského Podhradia.

Ak ste tipli krčmu z obrázku, že to je U čerta, uhádli ste! Za totalitného režimu bola nemenej obľúbená a mala názov Zlaté slnko. Beblavého ulica, na ktorej sa nachádza krčma U čerta a ktorá kolmo dopadá na Mikulášsku ulicu, je jediná, ktorá si na svahu hradného kopca zachovala historický charakter. Aktuálne, hlavne v jarnom a letnom období, po nej prejdú stovky, možno tisíce, domácich aj zahraničných turistov. Je súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie, ako aj ochranného pásma národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad.

Zdroj: webumenia.sk

Krčma U čerta funguje takmer 20 rokov, čo je na bratislavské pomery výnimočné, kedže bratislavské podniky sa v centre neustále striedajú. Aj vďaka tomu sa táto štvrť dostala do svetových turistických bedekrov, ako miesto, ktoré musíte navštíviť, keď chcete zažiť kúzlo pravej Bratislavy. Má výnimočnú večernú atmosféru. Je preto škoda, že dávnejšie skoro prešlo nariadenie zatvárať večerné podniky o 22 hodine. Napríklad, v Lisabone je jednou z najrušnejších barových štvrtí mesta - Bairro Alto. Mali by sme si vziať z nich príklad a prilákať do štrvte v Podhradí ešte viac turistov.

Zdroj: abn

​Beblavého ulica dostala pomenovanie podľa slovenského spisovateľa Pavla Beblavého (1847 – 1910). Na Beblavého ulici, ktorá kolmo dopadá na Mikulášsku ulicu, nájdeme tiež veľa pôvodných budov. Pôvodne sa nazývala Petőfiho ulicou, keďže v roku 1843 tu Petőfi opisoval správy z uhorského snemu. 

(ncuki)

Páčil sa vám článok?