Ružinovčanov trápi špina a prach zo stavieb – začali podpisovať petíciu proti developerom

20.5.2018

Zdroj: FB M.CH.

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Zdá sa, že situácia v lokalitách nachádzajúcich sa v blízkosti stavby Stanice Nivy začína byť pre obyvateľov neúnosná. Približne každé dve minúty prejde cez Ružinov jedno plne naložené nákladné auto, v dôsledku čoho je tu nadmerný hluk, špina, prach a po uliciach rozsypaný štrk.

Z nákladných áut sa najmä v suchu a teple neustále práši, odlietajú z nich kamienky. Obyvatelia Prievozskej a ďalších ulíc majú všade hrmot, špinu, zaprášené autá a okná, štrkom zasypané ulice. Prejavujú sa im už aj dýchacie problémy. Okná bytov niektorí ľudia už ani neumývajú, lebo do 24 hodín sú zasa špinavé. „Pritom by možno stačilo byť trošku ohľaduplnejší voči obyvateľom, zakryť autá plachtou a udržiavať poriadok,“ povedali ľudia z Tímu Ružinov, ktorí v uplynulých dňoch začali zbierať podpisy na petíciu, ktorou chcú developerov donútiť, aby sa správali slušne.

Zdroj: FB M.CH.

Podľa nich je situácia v okolí Mlynských Nív, Ružovej doliny a čiastočne Prievozu skutočne neúnosná. „Už viac ako desaťročie permanentne žijeme na stavbe. Prach, hluk, špina, úbytok zelene a parkovacích miest – to je len stručný výpočet toho, s čím sa ako obyvatelia potýkame denne, sedem dní v týždni, sviatky a víkendy nevynímajúc. Ale aj my máme svoje limity. Nikto z nás, čo bývame v okolí stavieb, ktoré nám tu vyrastajú ako huby po daždi, sme Vás o túto výstavbu neprosili, naopak. Žijeme tu v prachu, žijú v ňom naše deti, naši starí rodičia. To, čo dýchame v okolí stavieb, je viac prach ako kyslík. Nehovoriac o tom, že sme prišli o slnko, ktoré sa k našim bytom cez obrie stavby vo veľkej časti bytov ani nedostane,“ uvádza sa v petícii, pod ktorou je podpísaná Mgr. Monika Kozelová.  „Aj napriek tomu, že na to občania Ružinova upozorňovali niekoľkokrát, jednoducho nereagujete. Rozsypaný štrk na priechodoch pre chodcov permanentne ohrozuje životy ľudí, najmä cyklistov a korčuliarov, keďže križovatka pri nájazde na most Apollo je vstupný a výstupný smer z cyklotrasy na petržalskú hrádzu. Rozpredávate pozemky, povoľujete výškové stavby medzi rodinnými domami bez toho, aby ste sa tých, čo tu žijú celé roky, aspoň opýtali, či im to nebude vadiť. Ohrozujete zdravie, majetok obyvateľov Ružinova, kvalitu života tisíckam obyvateľov tejto časti," píše sa vo výzve, ktorá je určená primátorovi mesta Ivovi Nesrovnalovi a poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva. Občania okrem stavebnej uzávery zameranej najmä na výškové budovy žiadajú napríklad aj to, aby bol náklad na autách prikrytý plachtami a v prípade sucha bolo na stavbách zabezpečené kropenie, ktoré by znížilo prašnosť.

Bratislavské noviny požiadali o vyjadrenia aj developera, ktorý je zodpovedný za výstavbu objektu Stanica Nivy. Tým je spoločnosť HB Reavis Slovakia, ktorá nám prostredníctvom PR manažérky Martiny Jamrichovej poskytla nasledujúce stanovisko: Vozidlá vychádzajúce zo stavby čistíme niekoľkokrát denne, zakaždým, keď opúšťajú stavenisko. Rovnako pravidelne čistíme aj priľahlé vozovky a chodníky, prašné miesta pravidelne polievame prúdom vody tak, aby došlo k zníženiu prašnosti. Kropenie a čistenie prebieha mechanicky, pomocou strojov, ale aj manuálne. Žiaľ pri výstavbe sú vždy práce, ktoré dočasne znižujú komfort obyvateľov a plocha staveniska je jednou z najväčších v Európe - staviame na 4,4 ha. Na situáciu na stavenisku aj okolo neho má okrem toho do značnej miery vplyv aj počasie, najmä obdobia búrok, čo spôsobuje viac blata a náhlych teplých dní, kedy je prašnosť vyššia. Priebeh stavby však neustále monitorujeme, uvedomujeme si všetky skutočnosti a neustále pracujeme na znižovaní negatívnych dôsledkov."

Zdroj: FB M.CH.

(ars, foto: Facebook M.CH.)

Páčil sa vám článok?