Tip na výlet: V Modre otvorí brány pre verejnosť prvý slovenský sirotinec

19.5.2018

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Prvý slovenský sirotinec v Modre opäť otvorí svoje brány. Stane sa tak v sobotu počas šiesteho ročníka Dňa modranského sirotinca. Okrem možnosti navštíviť stavbu, ktorá je pre verejnosť bežne zatvorená, čakajú na návštevníkov prehliadky, aktivity pre deti, divadlo, koncert či výstavy. TASR o tom za organizátorov informovalo občianske združenie Modranská beseda.

 „V Deň modranského sirotinca sú srdečne pozvaní do priestorov sirotinca všetci účastníci jeho pohnutej minulosti – siroty, ktoré vychoval, deti, ktoré zachránil pred vojnou, ich príbuzní a priatelia - na návštevu pamiatky silných príbehov," uvádza OZ, ktoré avizuje, že popri stretnutí bývalých „siroťákov" bude v programe dňa napríklad otvorenie výstavy posterov s témou osudov židovských detí, ktoré prežili holokaust, Butterfly project. „Je prepojením na tému sirotinca, v ktorom evanjelický farár Július Dérer zachránil židovské deti, za čo mu bol udelené ocenenie Spravodlivý medzi národmi," približujú organizátori.

Návštevníci podujatia sa tiež dozvedia viac o novej knihe o modranskom evanjelickom farárovi, politikovi i správcovi sirotinca Samuelovi Zochovi. Komentovaná prehliadka predstaví modranské stavby architekta Dušana Jurkoviča, medzi ktoré patrí aj sirotinec. Sprievodný program ponúkne tvorivé dielne, vyžitie pre deti či zbierku na opravu sirotinca. Podrobné informácie o podujatí sú k dispozícii na stránke www.sirotinec.sk

Zdroj: abn

Sirotinec v Modre bol Pamiatkovým úradom SR vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Toto významné dielo architekta Dušana Jurkoviča obnovujú dobrovoľníci z OZ Modranskej besedy v partnerstve s Cirkevným zborom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Modra. Spoločne organizujú rekonštrukčné práce, dni otvorených dverí, semináre, výstavy a vydávajú publikácie o vzácnej stavbe.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?