FOTO a VIDEO: Zákulisie bábkového divadla na Dunajskej ulici ako ste ho ešte nevideli a asi už ani nikdy neuvidíte...

15.5.2018

Zdroj: Citylife.sk

Páčil sa vám článok?

Dlhé roky chodili celé generácie detí do budovy Bratislavského bábkového divadla na Dunajskej ulici č.36. Tieto priestory v centre mesta však prejdú v blízkej budúcnosti rozsiahlou rekonštrukciou a my vám prinášame možno poslednú možnosť pozrieť sa ako to tam tesne pred začiatkom stavebných úprav vyzeralo...

Pred niekoľkými dňami sa konečne začalo s rekonštrukciou obľúbeného Bratislavského bábkového divadla na Dunajskej ulici, v ktorom sa však už vyše roka predstavenia pre deti nehrajú. Budova bola dokonca chvíľu odpojená od elektrickej energie, hoci v nej stále sídli administratíva i vedenie divadla. Od apríla minulého roku sa Bratislavské bábkové divadlo, teda umelecký súbor i s predstaveniami presťahovali do priestorov bývalého Radošinského naivného divadla, ktoré sa kedysi nachádzalo v objekte Istropolisu s vchodom zo Škultétyho ulice č.5. Plánmi na rekonštrukciu budovy a divadelných priestorov na Dunajskej sa začal zaoberať Bratislavský samosprávny kraj ešte pred tromi rokmi, ale výberové konanie sa muselo opakovať. 

Zdroj: BSK

​Napokon však koncom apríla 2018 bratislavský župan Juraj Droba spolu s riaditeľom BBD Jánom Brtišom symbolicky poklepal základný kameň na rekonštrukciu Bratislavského bábkového divadla s firmou EURO-BUILDING, a. s. Bratislava, ktorá BSK predložila ponuku vo výške 2,5 milióna eur s tým, že by mala navrhované práce uskutočniť do 24 mesiacov.

V dvorovej časti by mali byť zbúrané všetky existujúce budovy a namiesto nich budú postavené nové dvojpodlažné. Pôjde teda o komplexné exteriérové a interiérové práce. Budú tam šatne, sklady a obslužné priestory. V rámci hlavnej časti divadla zostanú len holé múry, urobia sa nové základy pod javiskom, dodané bude nové vybavenie, či už nábytok, akustický obklad a celá javisková technika. Historické uličné krídlo prejde menšou rekonštrukciou, kde sa vymenia okná a dvere. Menia sa tak, že sa zachová pôvodný materiál aj pôvodný tvar. Ide o obnovu fasády, kde musia zostať z historického hľadiska zachované všetky ozdobné prvky.

Fotografie z útrob starého bábkového divadla na Dunajskej ulici nájdete aj v našej galérii.

Ako poslední starú budovy v pôvodnom stave využili v marci študenti 1. ročníka štúdia Katedry bábkarskej tvorby VŠMU, ktorí tu pod vedením Kataríny Aulitisovej a Markéty Plachej vytvorili performatívny site specific projekt. Diváci s ochrannými prilbami na hlavách mali možnosť vstúpiť do apokalyptických priestorov opusteného a zdevastovaného divadla a pozrieť si mozaiku výtvarných inštalácii a krátkych hereckých výstupov v priestoroch, do ktorých sa už výdatne zahryzol zub času. Staré bábkové divadlo takýmto spôsobom zaspievalo svoju labutiu pieseň ešte predtým ako sa do jeho útrob zahryzli bagre, kladivá a krompáče búracej čaty.

Záznam z ich netradičnej performance nájdete tu:

(ars, foto: Facebook BBD, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?