Atraktívna história: Antickú Gerulatu v Rusovciach vám priblíži Juraj „Šoko“ Tabaček

10.5.2018
0
Juraj Šoko Tabaček

Zdroj: FB Juraj Šoko Tabaček

Páčil sa vám článok?

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) si počas celého roka pripomína 150. výročie nepretržitej existencie od svojho vzniku (1868). Výročie oslávuje aj cyklom stretnutí s názvom Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy. Už 19. mája sa do programu zapojí Juraj „Šoko“ Tabaček.

„Oslavami žijeme celý rok a chceme to povedať aj spoluprácou s významnými umelcami. Prijali pozvanie a stali sa vyslancami desiatich našich múzeí. Programový cyklus je zárukou populárneho priblíženia a spoznania ich expozícií. Návštevníci sa stretnú s umelcom aj s múzejníkmi a spolu predstavia každé múzeum. Zblízka ho preskúmajú a dotknú sa vybraných zbierkových predmetov,“ informovala vedúca oddelenia komunikácie MMB Beáta Husová.

Na piate stretnutie s témou Antická Gerulata Rusovce vás pozýva 19. 5.2018 o 14:30 h do Faustovej siene v Starej radnici herec Juraj „Šoko“ Tabaček. „Nechcem povedať, že som odborník na staroveký Rím, ale po desiatich hodinách v „koži Rimana“ by ste sa tak určite cítili. Juraj „Šoko“ Tabaček má naozaj odžitých cca 10 hodín v rímskom odeve. Minulý rok vstúpil do spolupráce sa Múzeom mesta Bratislavy a stal sa moderátorom povestných Rímskych hier. Spolu s kurátorkou a archeologičkou PhDr. Jaroslavou Schmidtovou predstavia úplne zblízka Antickú Gerulatu v Rusovciach. Je to múzeum, ktoré je „stojí“ na rímskych základoch. V Gerulate a okolí sa našli počas archeologických výskumov mnohé vzácne, teraz už zbierkové predmety, ktoré dokumentujú život v Rímskej ríši. Prísľubom podujatia je príjemná atmosféra a názory na múzeum z pohľadu umelca, ale zároveň aj uvedenej archeologičky. Opäť medzi návštevníkov prinesiú zbierkové predmety, ktorých sa bude dať dotknúť, avšak len v bielych rukavičkách.

V areáli múzea sa nachádzajú základy stavieb z 1. až 4. storočia. V exteriéri je prezentovaná neskoroantická pevnosť zo 4. storočia, ktorá bola vstavaná do severného rohu pôvodného kastela. Podujatie sa koná v rámci Noci múzeí a galérií a návštevníci programu Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy majú možnosť prísť po skončení prezentácie v Starej radnici  reálne do Múzea Antická Gerulata v Rusovciach. Otvorené bude do 20:00 h s posledným  vstupom o 19:30 h.

 

Páčil sa vám článok?