FOTO: Takto sa v Bratislave oslavoval v roku 1945 koniec druhej svetovej vojny

8.5.2019

Zdroj: Vojenské múzeum

Páčil sa vám článok?

Aj keď oficiálne si pripomíname koniec druhej svetovej vojny 8. mája, kedy máme na Slovensku aj štátny sviatok uvedený v kalendári ako Deň víťazstva nad fašizmom, tak dlhé roky sme ukončenie jednej z najväčších tragédii 20. storočia oslavovali 9. mája. Ako Bratislava privítala v roku 1945 víťazné armády?

Tieto udalosti pripomína aj stála výstava fotografií vo vojenskom múzeu, ktoré sa nachádza v bunkri BS-8 na Kopčianskej ulici v Petržalke. Pozrite si niekoľko vzácnych dobových snímok z Bratislavy, ktoré sa spájajú s oslavami konca druhej svetovej vojny. Celkovo spôsobila svetu stratu takmer 60 miliónov obetí, pričom v nej zahynulo okolo 365-tisíc obyvateľov Československa (25-tisíc vojakov, 63-tisíc civilných obyvateľov a až 277-tisíc ľudí bolo zlikvidovaných v rámci židovského holokaustu).    

Zdroj: Vojenské múzeum

​Žena s kvetmi víta sovietskych vojakov pri hoteli Carlton.

Zdroj: Vojenské múzeim

​Pochod červenej armády ulicami Bratislavy.

Zdroj: Vojenské múzeum

​Niektorí vojaci pochodovali, iní sa priviezli na koňoch...

Zdroj: Vojenské múzeum

​Krátko po skončení druhej svetovej vojny došlo aj k obnoveniu Československa, ktoré bolo v roku 1939 rozdelené na protektorát Čechy a Morava a samostatný Slovenský štát.

Zdroj: Vojenské múzeum

​Aj samotní sovietski vojaci vravia, že kým napríklad v Maďarsku ich v roku 1945 nevítali ako osloboditeľov, tak na Slovensku a v Česku veľmi srdečne - s kvetinami či občerstvením...

(ars, foto: Vojenské múzeum)  

Páčil sa vám článok?