Minifestival 7x7 opäť ponúka kvalitné európske filmy zadarmo

Film S láskou Vincent

Zdroj: cine-max.sk

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom kine Cinemax Bory vo štvrtok slávnostne otvoria Minifestival európskeho filmu 7x7. V poradí 12. ročník putovnej prehliadky v siedmich slovenských mestách premietne postupne sedem európskych filmov podporených z programu EU MEDIA. Uvedie snímky z Nemecka, Francúzska, Poľska, Veľkej Británie Fínska, Švédska, Rakúska, Dánska a Nórska.

"Víziou festivalu je získavať a nadchýnať slovenských divákov pre európske filmové umenie, vzdelávať a vychovávať filmových obdivovateľov a nadšencov," uvádzajú organizátori prehliadky, ktorými sú Úrad vlády SR, Creative Europe Media, Continental film, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Europe Directa. Záštitu nad podujatím prevzali predseda vlády Peter Pellegrini a vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko.

Po slávnostnom otvorení a premietaniach pre verejnosť v Bratislave, potrvajú do 7. mája, sa minifestival presunie postupne do kín Cinemax v Košiciach (14. - 16. 5.), Prešove (21. - 23. 5.), Poprade (28. - 30. 5.), Banskej Bystrici (4. - 6. 6.), Trenčíne (11. - 13. 6.) a svoju púť ukončí v Žiline (18. - 20. 6.). Diváci sa môžu tešiť na animovanú životopisnú snímku S láskou Vincent (r. Dorota Kobiela, Hugh Welchman), drámu Happy End (r. Michael Haneke), tragikomédiu Druhá strana nádeje (r. Aki Kaurismäki) i komédiu Alibi na mieru (r. Philippe Lacheau). Festivalový výber dopĺňa športová dráma Borg/McEnroe (r. Janus Metz), dokumentárny film Deň na zázračnej planéte (r. Richard Dale, Lixin Fan) a animovaná rozprávka Bocian Riško (r. Toby Genkel).

Všetky filmy sú nositeľmi významných ocenení alebo boli nominované na Oscara, napríklad film S láskou Vincent získal Zlatý Glóbus a cenu BAFTA za najlepší animovaný film roku 2018 a Európsku filmovú cenu za najlepší animovaný film 2017.

Na festivale budú premiérovo odpremietané aj krátke filmy štyroch súčasných európskych režisérov, ktoré týmto spustia celoeurópsku kampaň #EUandMEDalibor Matanić (Chorvátsko), Tomasz Konecki(Poľsko), Matthias Hoene (Nemecko) a Yorgos Zois (Grécko) zobrazujú vo svojich krátkych filmoch príbehy mladých ľudí, ktorých osudy nepriamo a zároveň pozitívne ovplyvnil práve život v EÚ.

Vstup na projekcie v rámci festivalu 7x7 je voľný.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?