V rámci festivalu [fjúžn] sa predstavujú aj komunity cudzincov žijúce v Bratislave

22.4.2018
0
Deň otvorených komunít v KC Dunaj

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Stretávanie a spoznávanie ľudí z rôznych kultúrnych a jazykových prostredí je cieľom nedeľného podujatia Dňa otvorených komunít. Koná sa v Bratislave v rámci festivalu [fjúžn].

„Cieľom je zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku a približovať verejnosti jednotlivých cudzincov a cudzinecké komunity, ktoré žijú medzi nami,“ priblížila Michaela Kučová z Nadácie Milana Šimečku, ktorá realizuje podujatie. Počas podujatia, ktorého nosná časť sa koná v KC Dunaj na Nedbalovej (od 10.00 do 18.00 h), budú mať návštevníci možnosť nielen spoznať príbehy, zvyky a tradície komunít, ale budú pre nich otvorené aj viaceré komunitné priestory. „Veríme, že predstavením aktivít komunitných centier, ktoré sa venujú práci s cudzincami, napomôžeme porozumeniu témam migrácie a multikulturalizmu, okolo ktorých vládne veľa predsudkov a dezinformácií,“ povedala Kučová.

Účastníci podujatia sa dozvedia informácie nielen o živote ľudí z komunít, ale aj o procese žiadania o azyl a môžu si vyskúšať hodinu slovenčiny pre cudzincov. Ľudia sa okrem hudobných vystúpení môžu zúčastniť premietania filmu, výroby vencov na dvere či tradičných ruských bábok.

Na Hviezdoslavovom námestí sa bude prezentovať Ázia. Počas dňa otvorených komunít sa predstaví napríklad aj Islamská nadácia na Slovensku, komunitné centrum Mareena či Bahájske spoločenstvo v Bratislave.

Podujatie nadväzuje na tému celého ročníka festivalu [fjúžn], ktorou je tento rok Dôvera. „Chápeme ju ako výsledok nenápadného procesu, v ktorom absentuje strach a rastie pocit bezpečia, keď sme prijatí takí, akí sme,“ uzavrela Kučová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?