Letisko zriadilo pozorovateľňu lietadiel pre verejnosť a spotterov

21.4.2018
0
Letisko - vyhliadka

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Páčil sa vám článok?

Letisko M. R. Štefánika vytvorilo v blízkosti dráhy 31 miesto pre pozorovanie príletov a odletov lietadiel. Vyhliadka so schodmi a lavičkou umiestnená za oplotením letiska je určená pre verejnosť, rodiny s deťmi a nadšencov fotografovania lietadiel, ktorí tak môžu odteraz sledovať prílety neďaleko letiskovej plochy.

Miesto je prístupné pre peších či cyklistov cestou z Leknovej ulice popri Malom Dunaji v mestskej časti Vrakuňa, resp. z Majerskej ulice.

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

​„Vyšli sme v ústrety nadšencom fotografovania lietadiel, tzv. spotterom, ktorí nás o vytvorenie miesta vhodného na fotografovanie lietadiel dlhodobo žiadali. Vyhliadku, okrem kovovej konštrukcie, vytvorili naši zamestnanci svojpomocne s využitím nepoužívaných betónových panelov,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

Vyhliadka má rozmery 6x3 m, vysoká je 1,5 m. Prispôsobená je tak, aby dospelá osoba mohla vidieť a fotografovať lietadlá nad výškou oplotenia letiska, zároveň však rešpektuje výšku povolenú Dopravným úradom vzhľadom na ochranné pásma letiska.

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

​„Je pre nás dôležité, aby sme mohli fotografovať lietadlá bez oplotenia v zábere. Práve na dráhu 31 najčastejšie lietadlá v Bratislave pristávajú. Oceňujeme preto tento krok letiska, s ktorým sme nedávno dohodli aj umiestnenie 25 priezorov v oplotení letiska pre zjednodušenie fotografovania lietadiel,“ doplnil Juraj Ondruš, predseda občianskeho združenia Airliners.sk, ktoré združuje nadšencov letectva.

Verejnosť bude môcť na bratislavskom letisku najčastejšie spozorovať Boeing 737-800 s kapacitou 189 cestujúcich na palube (Ryanair, Pobeda, Smartwings, flydubai – 174 cestujúcich), ale tiež Airbus A320 (Wizz Air, Air Cairo), Airbus A321 či lietadlá typu ATR 42 (České aerolínie), alebo Embraer E90 (Georgian Airways).

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?