VIDEO: Bratislavčania sa postavili proti zámeru mestských poslancov zrušiť jedinú predajňu zahraničnej tlače v pešej zóne!

19.4.2018
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Bratislava na konci leta možno príde o obľúbenú predajňu zahraničnej tlače na Sedlárskej ulici č.2. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí v marci neodsúhlasili predĺženie zmluvy s doterajším nájomcom priestorov – spoločnosťou Interpress Slovakia. Ľudia, ktorí si za vyše 20 rokov spomínanú prevádzku obľúbili, teraz podpisujú petíciu za jej záchranu...

Mestské zastupiteľstvo o budúcom osude predajne rozhodovalo 15. marca 2018. Hovorkyňa bratislavského magistrátu Andrea Onufer vzápätí médiá informovala o tom, že poslanci na svojom rokovaní neschválili predĺženie nájmu spoločnosti Interpress Slovakia spol. s r.o. „Z diskusie vyplynulo odporúčanie pripraviť na rokovanie mestského zastupiteľstva podmienky obchodnej verejnej súťaže na tento nebytový priestor.“ Súčasná nájomná zmluva s mestom bude platná už len do konca augusta 2018 a v tejto chvíli nikto nevie, aký bude osud jedinej predajne zahraničnej tlače v centre Bratislavy. Spolu s ňou sa v dome na Sedlárskej ulici nachádza ešte aj lekáreň a malý antikvariát, ktorý má vchod za rohom, teda z Ventúrskej ulice. V súčasnosti je na dverách predajne vylepená výzva pre zákazníkov a okoloidúcich, aby podpísali petíciu za záchranu, teda zachovanie tejto vzorkovej predajne zahraničnej tlače. Jej elektronickú podobu nájdete aj TU.   

Medzi prvými tak urobil aj známy moderátor Ján Gordulič, ktorý na svojom  facebookovom profile k podobnému kroku vyzval aj svojich známych: „Určite ste v nej už aj vy aspoň raz boli. Či už si kúpiť cigarety, noviny alebo nejaký zahraničný časopis, ktorých tu je super výber. Vždy milé tety za pultom alebo pankáčsky vedúci pri kase, ktorým je bývalý bubeník kapely Zóna A – Miko. Stánok má nájomnú zmluvu s mestom do konca augusta a nechcú mu ju predĺžiť. Mestský poslanec Marián Greksa s vedúcim údajne telefonoval a opýtal sa ho či mu už dvadsať rokov nestačilo. Podľa mňa nestačilo. Myslím si, že tá predajňa zahraničnej tlače patrí ku koloritu Starého Mesta a mala by na tom mieste zostať. A preto som podpísal petíciu, ktorú majú pri pokladni a verím, že sa aj poslanci nášho hlavného mesta si to uvedomia a zmluvu im predĺžia. Ak to cítite rovnako, choďte si do Interpressu kúpiť nejaký časopis, podpíšte petíciu, zdieľajte tento status a hovorte o tom, že nám na tomto priestore záleží!“

Predajňu tento týždeň navštívil aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, ktorý sa o svoje názory na plánovanú likvidáciu predajne zahraničnej tlače podelil s obyvateľmi Bratislavy na sociálnej sieti prostredníctvom nasledujúcej videoreportáže:

 

Bratislavským novinám sa dnes podarilo skontaktovať s pani Patríciou  Šimbochovou, ktorá predajni patriacej pod firmu Interpress Slovakia oficiálne šéfuje a tá nám povedala: „Mestskí poslanci aj páni z magistrátu by si mohli uvedomiť, že nie sme obyčajná trafika či novinový stánok, akých sú po meste desiatky. Je to azda jediné miesto v centre Bratislavy, kde si môžu ľudia kúpiť naozaj kvalitnú zahraničnú tlač a okrem klasického sortimentu, akým sú noviny, časopisy či cigarety, máme v ponuke aj pohľadnice, poštové známky, ceniny, mapy mesta či rôzne suveníry. Plníme teda aj úlohu akéhosi bratislavského informačného strediska, ktoré každodenne navštívia stovky zahraničných turistov.“  Predajňa je otvorená sedem dní v týždni až do 22. hodiny večer a to po celý rok, teda jedine s výnimkou Vianoc, kedy majú zatvorené. Má troch zamestnancov a striedajú sa v nej aj traja brigádnici. „Aj keď to v poslednom čase to fakt už robíme skôr z nostalgie než pre peniaze, tak sa tešíme, že si našu predajňu počas jej existencie obľúbili tisícky Bratislavčanov, čo nám mnohí z nich dávajú najavo aj tým, že podpisujú petíciu proti jej likvidácii. Veríme, že s ňou napokon na magistráte uspejeme a v konečnom dôsledku v našom meste zvíťazí úcta k tradíciám a zdravý rozum,“ dodala pani Šimbochová. Oslovili sme aj pani Doris Bacigálovú zo spoločnosti Interpress Slovakia, ktorá nám povedala: „Za mňa môžem už iba dodať, že to je dokonca najväčšia predajňa zahraničnej tlače na celom Slovensku nielen v Bratislave. A taktiež to, že aj keď je trafík a rôznych novinových stánkov je veľa, ale odborná verejnosť chodí na Sedlársku ulicu 2, lebo ako jediná ponúka naozaj široký výber titulov, o aký sa zaujímajú architekti, dizajnéri, učitelia, manažéri či študenti VŠ. Navyše sa nachádza len kúsok od univerzitnej knižnice a rôznych inštitútov, ktoré títo odborníci navštevujú. Myslim si, že naša predajňa sa snaží celých 22 rokov robiť veci inak a rozvíjať myšlienku, že práve v tomto priestore si človek nájde nielen potrebné informácie, ale možno príde aj na rôzne inšpirácie."  

(ars, foto: Google maps, video: facebook)

Páčil sa vám článok?