Na Špargľových dňoch na vás čakajú zdravé špeciality
Zdroj: TASR
Primaciálne námestie sa od štvrtka 26.4 na tri dni zmení na miesto, kde budú môcť Bratislavčania ochutnávať špeciality zo špargle a tiež sa priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov. Vtedy totiž v hlavnom meste štartujú známe Špargľové dni.
„Cieľom je prezentovať tradičnú kuchyňu, najmä sezónne potraviny, čo je v súčasnom období špargľa v modernom prevedení. Slovenská gastronómia je naozaj na vysokej úrovni, kde môže konkurovať hociktorému štátu na svete," informovala o akcii Linda Šaradinová zo spoločnosti Sharkam catering, ktorá podujatie zastrešuje.
Pre návštevníkov budú pripravené rôzne špeciality. Obľúbený šparglový krém či varená biela špargľa s holandskou omáčkou zostávajú v ponuke aj tento rok, novinkou je Jahňacia korunka, ktorá je podávaná s čerstvými bylinkami a grilovanou zelenou špargľou.
A prečo by ste mali špargľu konzumovať? Špargľa je ľahko stráviteľná, má veľa vitamínov, hlavne kyselinu listovú, železo, draslík a vlákniny. Navyše, má málo kalórií, je takmer bez tuku a pomáha odvodňovať. To znamená, že z nej nepriberiete. Preto je vhodná pri rôznych diétach, zvlášť pri redukčnej. Typickú chuť a vôňu dávajú špargli éterické oleje – kyselina asparaginová, ktorá je dôležitá pre metabolizmus bielkovín, podporuje činnosť obličiek, teda škodliviny sú z tela rýchlejšie vylúčené. Patrí k základným zeleninám uvádzajúcim sa v prevencii rakoviny, konzumujú ju ľudia s močovými infektami a pri liečbe vypadávania vlasov. Zaujímavosťou je, že je to uznávané afrodiziakum. Na svete sa konzumuje vyše 20 jej odrôd. Prídte ochutnať niektorú zo špecialít tejto omladzovacej zeleniny a doprajte si zaslúžený jarný detox.
Kulinársky projekt sa koná s podporou Hlavného mesta Bratislava a Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Pochutnať si na Šparglových dňoch môžete od štvrtka 26.4. do soboty 28.4. večer. Minulý rok prišlo na Šparglové dni približne 8000 návštevníkov.
(ncuki, TS)